İşletmelerin en sık karşılaştığı sorunlardan biri yanlış personel seçimi yapmaktır. Gerekli pozisyonu doldurmada yapılan hatalar işletme için pek çok maliyeti de beraberinde getirir. Peki bu maliyetler nelerdir ve işletmelerin bu maliyete girmemek için ne yapması gerekir?
İşe alım maliyeti, boşalan bir pozisyonda ya da yeni bir pozisyon açıldığında aday gereksinimine karar verilmesinden adayın işe başlamasına kadar geçen süreçte yapılan her türlü harcamadır. Stratejik bir yol takip edilerek doğru araçlar ile yönetilen işe alım süreci, mümkün olan en düşük maliyet ile işçi bulmanızı sağlar. Ancak, boş pozisyona yanlış adayın yerleştirilmesi, süreci uzatırken maliyeti artırır.
Yanlış personel seçiminde 3 tip maliyet söz konusu olur Bunlar;
Peki, bunlar tam olarak ne anlama gelir?
İşe alım sürecinde harcanan zaman, işletmelerin ölçeklerine ve yapısına göre farklılık gösterir. İnsan Kaynakları Departmanında işe alımdan sorumlu personelin sayısının yeterli olmaması durumunda bu süreç uzar. Eğer kurumda mevcut işe alım personeli yeterli miktarda ise uygun personelin bulunması daha kısa sürecektir. Burada bir alternatif de işe alım sürecini bir danışmanlık şirketi aracılığı ile yürütmek şeklindedir. Eğer yeterli işe alım personeline sahip değilseniz bir insan kaynakları danışmanlık şirketi ile iş birliği yaparak ilgili pozisyonu çok daha kısa sürede doldurabilirsiniz.
Araştırmalar işe alım sürecinde oluşan zaman maliyeti için aşağıda göreceğiniz tespitleri ortaya koyar:
İşe alım sürecinde finansal maliyet de oldukça önemli bir konudur. Bu süreçte pek çok kaynağa ödeme yapmanız gerekir. Bu sebeple işe alım sürecine girmeden önce belirli bir bütçe ayrılmalıdır. İşe alım sürecinde kullanılabilecek kaynaklardan bazıları şunlardır:
İstatistiki verilere bakıldığında finansal maliyetler aşağıdaki gibidir:
Açık bir pozisyona yanlış bir personel yerleştirildiğinde finansal maliyet ve zaman maliyetinin yanında şirket için motivasyon kaybı da yaşanabilir. Yanlış personel seçimi sebebiyle ekip düzeni bozulabilir, işletme içinde düzen ve huzur olumsuz etkilenebilir, ekipte bulunan diğer üyelerin iş yükü artabilir. Düzenin bozulması stresin artmasına sebep olurken, personellerin motivasyonu ve performansı olumsuz etkilenir. Böyle bir durumda oluşan maliyetin yansıması ise aşağıdaki gibidir:
Şirket içinde yanlış uygulanan kararlar şirkete olan güveni düşürmektedir. Bu da itibarı azaltan bir etki yaratır.
Yanlış personel seçiminin işletmeye verdiği zararlara bakıldığında herhangi bir pozisyon için doğru adayın seçilmesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar.
Peki, bir işletmede doğru aday nasıl seçilebilir?
Bu gibi kriterler adayların o pozisyon için ne kadar uygun olduğunu size gösterir. Yeterli gözlem ve araştırma ile en doğru adaya ulaşma imkanınız artar.
Doğru çalışanı elinizde tutabilmek de personel seçimi maliyetlerinizi azaltır. Bir çalışanın bir iş yerinde mutlu çalışabilmesi için hem manevi hem maddi açıdan tatmin olması önemlidir. Manevi açıdan kastımız kendini önemli hissetmesi, yaptığı işin takdir edilmesi, fikirlerinin önemsenmesi ve o güne kadarki birikimini kullanıp üzerine yeni tecrübeler ekleyebilmesidir. Maddi kazançtan kastımız ise tabii ki öncelikle hak ettiği maaşın verilmesi ancak günümüzde yan haklar da en az maaş kadar önemli. Son yapılan araştırmalar gösteriyor ki çalışanların en çok önemsediği yan hak öğle yemeği hakkı.
En yaygın restoran ve kafe ağı ile Ticket Restaurant yemek kartı, çalışana yiyeceği yemeği seçme özgürlüğü tanırken, şirketlere de vergi tasarrufu sağlıyor.
Ayrıca Edenred’in teşvik ve ödüllendirme çözümü Ticket Compliments ailesine ait hediye kartları ile doğum günü, yeni yıl, bayram kutlaması gibi özel günlerde çalışanları hatırlamak küçük maliyetlerle büyük motivasyon etkisi sağlıyor.