2023 Resmi Tatil ve Mesai Hesaplama
İNSAN KAYNAKLARI

2023 Resmi Tatil ve Mesai Hesaplama

Eklenme: 18.02.2023 Güncelleme: 05.03.2023
6 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > 2023 Resmi Tatil ve Mesai Hesaplama
 

Resmî tatiller gerek kamu gerekse özel sektör çalışanları olsun ufak bir mola vermek ve iş hayatının yoğun temposundan biraz olsun uzaklaşabilmek için önemli bir fırsat. Bu nedenle herkesin merak ve heyecanla beklediği dönemler olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte resmî tatil günlerinde -yarım gün tatiller de dahil- çalışılmasının karşılığında mesailerin nasıl hesaplanacağı, yemek ücretlerinin ödenip ödenmeyeceği de en çok sorulan sorular arasında. Bu yazımızda 2023 yılında resmî tatillerin kaç gün olacağı, hangi günlere denk geleceği ve ücretlerin nasıl hesaplanacağı hakkında merak ettiğiniz her şeyin yanıtını bulabilirsiniz. 

 

2023 resmî tatilleri

  • Yılbaşı: 1 Ocak 2023
  • Ramazan Bayramı: 20 Nisan 2023 (arife), 21-22-23 Nisan 2023 (bayram)
  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan 2023
  • Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs 2023
  • Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs 2023
  • Kurban Bayramı: 27 Haziran 2023 (arife), 28-29-30 Haziran-1 Temmuz 2023 (bayram)
  • Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz 2023
  • Zafer Bayramı: 30 Ağustos 2023
  • Cumhuriyet Bayramı: 29 Ekim 2023

 

 

Resmî tatil mesai hesaplaması

 

Resmî Tatiller

Tarih

Tatil Günü

Tatil Süresi

Yılbaşı

1 Ocak 2023

Pazar

1 gün

Ramazan Bayramı

Arife: 20 Nisan 2023 Bayram: 21-22-23 Nisan 2023

Arife: Perşembe Bayram: Cuma, Cumartesi, Pazar

3,5 gün

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan 2023

Pazar

1 gün

Emek ve Dayanışma Günü

1 Mayıs 2023

Pazartesi

1 gün

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs 2023

Cuma

1 gün

Kurban Bayramı

Arife: 27 Haziran 2023 Bayram: 28-29-30 Haziran-1 Temmuz 2023

Arife: Salı

Bayram: Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi

4,5 gün

Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz 2023

Cumartesi

1 gün

Zafer Bayramı

30 Ağustos 2023

Çarşamba

1 gün

Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim 2023

Pazar

1 gün

 

 

 

 

Resmî tatiller kaç gün?

Resmi tatillerin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

 

- Yılbaşı: 1 Ocak günü resmî tatildir. 

- Ramazan Bayramı: Arife günü 13.00’ten itibaren resmî tatil başlar; 3,5 gün tatildir. 

- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan günü kutlanır ve 1 gün tatildir. 

- Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs günü kutlanır 1 gün tatildir.

- Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs günü kutlanır ve 1 gün tatildir. 

- Kurban Bayramı: Arife günü saat 13.00 itibarıyla resmî tatil başlar; 4,5 gün tatildir. 

- Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz günü 1 gün tatildir. 

- Zafer Bayramı: 30 Ağustos günü kutlanır ve 1 gün tatildir. 

- Cumhuriyet Bayramı: 29 Ekim günü kutlanır ve 1 gün tatildir.  

 

Resmî tatillerde yemek ücreti verilir mi?

Resmî tatillerde çalışana yemek ücreti verilip verilmeyeceği konusu, iş yeriyle yapılan sözleşme hükümleri ve idari şartnameler kapsamında değerlendiriliyor. Bu nedenle işverenin çalışanlarına yemek ücretlerini ne şekilde ve nasıl ödeyeceğine dair bilgileri idari şartnamede açıkça belirtmesi ve bu husustaki hükümlere ayrıntılı bir şekilde yer vermesi gerekiyor. Bu sayede yemek ücretinin (veya yemeğin) hangi durumlarda verileceği net bir biçimde belirlenmiş oluyor.

Bunu bir örnekle açıklayalım. Diyelim işveren idari şartnameye veya sözleşmeye şöyle bir düzenleme ekledi: “Ulusal bayramlar ve tatil günleri hariç olacak şekilde, çalışanların işe gelmediği ya da izinli olduğu günler için yemek paraları kesilecektir”. Bu durumda çalışana işe gelmediği günler için yemek ücreti verilmez. Ancak sözleşmede, “Ulusal bayramlar, tatil günleri ve İş Kanunu’nda yer alan, çalışanların ücretli izinli olduğu diğer günlerde yemek paraları kesilmeyecektir” şeklinde bir düzenleme yer alıyorsa çalışanın yemek parası kesilmiyor. 

 

Genel tatil ücreti nedir?

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde mesai yapan çalışanların elde edeceği ücrete “ulusal bayram ve genel tatil ücreti” deniliyor. Yaygın olarak “UGBT ücreti” şeklinde kullanılıyor. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılıp çalışılmayacağı, toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleriyle kararlaştırılıyor. İş Kanunu hafta tatilinde çalışma konusunda özel bir hüküm getirmemişken resmî tatiller için ayrı ve özel bir düzenleme getirmiştir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 47. maddesinde, “Bu kanun kapsamına giren iş yerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak; tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir” hükmü yer alıyor. Kişilerin, resmî tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için ya iş sözleşmesinde bu durumun kararlaştırılması ya da çalışanın onayının olması gerekiyor. Böyle bir sözleşme hükmü ya da onay yoksa kişi, resmî tatillerde çalışmaya zorlanamaz.    

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılmaması halinde bir iş karşılığı olmaksızın çalışana o günün ücreti tam olarak ödeniyor. Çalışılması durumunda ise çalışana her gün için bir günlük ücret daha ödeniyor. Ödeme miktarının bireysel veya toplu iş sözleşmesi ile artırılabileceğinin de altını çizmekte fayda var.

Özetle, ulusal bayram ve genel tatil günlerindeki çalışmanın karşılığında, çalışana mutlaka ilave ücret ödenmesi gerekiyor. UBGT günlerindeki kısmi çalışmalarda, resmî tatildeki çalışma karşılığında hesaplanacak 1 günlük ücret ile fiili çalışma süresi hesaplanarak elde edilecek fazla mesai ücreti karşılaştırılıyor ve çalışanın lehine olan tutar dikkate alınıyor. 

 

Yarım gün tatillerde mesai ücreti olur mu?

Yarım günlük resmî tatillerde (arife günü gibi) 13.00’ten sonrası tatil kapsamına giriyor. İş sözleşmesinde mesai ücreti alacağı belirtilen kişiler, 13.00’ten sonraki çalışmaları için ücret alırlar.  

 

Resmî tatillerde çalışmak zorunlu mu?

İşveren ile çalışan arasında yapılan sözleşmede aksi belirtilmediği takdirde çalışma zorunluluğu bulunmuyor. Çalışanla işverenin mutabakatı gerekir.

 

Resmî tatil mesai ücreti ödenmeyebilir mi?

Resmî tatillerde mesai ücreti ödenmesi zorunlu olduğundan kanuna göre çalışana minimum 1 günlük mesaisinin karşılığı olarak ilave bir günlük ücret ödenmesi gerekiyor. Bu oran ancak iş sözleşmesi ile artırılıp azaltılabiliyor. Çalışanlar mesai ücreti ödenmediğinde haklı olarak iş sözleşmelerini feshedebilirler.

 

2023 Kurban Bayramı ne zaman?

2023’te Kurban Bayramı arife günü dahil 27 Haziran'da başlayıp 1 Temmuz’da sona erecek ve toplam 4,5 gün sürecek. Arife salı gününe denk geldiği için pazartesi gününün de tatil ilan edilerek sürenin 9 güne çıkarılıp çıkarılmayacağı da merak konusu. Ancak konuyla ilgili yetkili makamlardan henüz resmi bir açıklama yapılmadığını belirtelim. 

 

2023 Ramazan Bayramı ne zaman?

Ramazan Bayramı tatili 2023’te, 20 Nisan’da başlayıp 23 Nisan’da bitecek. 20 Nisan Perşembe günü arife olduğundan yarım gün, 21-22-23 Nisan günleri ise tam gün tatil sayılarak toplam 3,5 gün sürecek. 

 

18 Mart resmî tatil mi?

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü resmî tatil kapsamına girmiyor. 

 

1 Mayıs resmî tatil mi?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ülkemizde resmî tatil olarak kabul ediliyor.  

 

18 Mayıs resmî tatil mi?

18 Mayıs öğrenciler için yarım gün tatil sayılıyor. Özel sektörde resmî tatil sayılmaz. 

 

19 Mayıs resmî tatil mi?

Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı resmî tatil sayılıyor. 

 

22 Nisan resmî tatil mi?

22 Nisan’da ilköğretim çağındaki çocuklar yarım gün tatil yapabiliyor. Özel sektörde resmî tatil sayılmaz. 22 Nisan 2023 aynı zamanda Ramazan Bayramı’nın da 2. gününe denk geliyor.  

 

23 Nisan resmî tatil mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı; Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ortak resmi bayramlarından biri. 

Predefined Presets