Çalışanlara Verilen Yemek Kartları
VERGİ VE MUHASEBE

Çalışanlara Verilen Yemek Kartları

Eklenme: 10.10.2023 Güncelleme: 10.10.2023
7 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Çalışanlara Verilen Yemek Kartları
 

 

İşyerinde yemek ihtiyacının karşılanması için yemek kartı, biliyoruz ki avantajlı bir seçenek. Ancak hem işveren hem de çalışan açısından bu sistem ile ilgili pek çok soru işareti bulunuyor. “Yemek kartı vermek zorunlu mu?”, “Çalışanın yemek molası ne kadar olmalı?” ve “Hangi yemek kartı daha uygun?” merak edilen konulardan bazıları. O halde yemek kartı ile ilgili tüm bu konulara açıklık getirmenin zamanı geldi. Gelin, çalışanlara verilen yemek kartlarının özelliklerini ve yemek kartı sisteminde dikkat etmeniz gerekenleri birlikte inceleyelim.

 

 

Çalışanlara Yemek Kartı Vermek Zorunlu mu?

Yemek kartı, şirket içinde çalışanların yemek ihtiyacını karşılamak amacıyla nakit yerine kullanılan bir sistem. Çalışana özel olarak tanımlanan yemek kartı ile her çalışan, kartın geçtiği restoran ve marketlerden yeme/içme ihtiyacını karşılayabilir. Ancak bir işyerinde çalışanlara yemek ücretlerinin verilmesi için bu sisteme geçilmesi, işveren inisiyatifinde olan bir durum. Tıpkı çalışanlara yemek ücreti verilmesi gibi.

Ara dinlenme molası ile yemek molası söylemi, günlük kullanımda birbiri ile karıştırıldığı için genellikle çalışanlara yemek veya yemek ücreti verilmesinin bir zorunluluk olduğu düşünülür. Ancak ara dinlenme hakkı ve yemek hakkı, birbirinden ayrılan ve zorunluluk durumu kanun çerçevesinde değişen iki düzenleme. 

Ara dinlenme hakkı, işçilerin çalışma saatine göre zorunlu tutulan bir hak iken yemek verilmesi veya yemek ücreti ödenmesi, işverenin insiyatifinde olan bir durum. İş sözleşmesinde yemek ile ilgili bir detay bulunmadığı takdirde işveren, çalışanın yemek ihtiyacını karşılamak zorunda değil. 

Tabii ki burada dikkat edilmesi gereken konu; iş sözleşmesi. Eğer ki iş sözleşmesinde işverenin, yemek vermesi ya da yemek ücreti ödemesi hakkında bir madde varsa işveren tarafından çalışanlara yemek hizmeti verilmesi gerekir. 
 

 

Personel Yemek Kartı Ne Amaçla Kullanılır? 

İşveren tarafından yemek ücreti verilmesi halinde bu ücret, çalışanlara yemek kartı olarak verilebilir. Yemek kartı, işçinin günlük yemek bedeli üzerinden toplam yemek ücretinin karta yüklenerek ödendiği bir sistemdir. Bu sistemin ortaya çıkışı ise yemek kuponu ve çeklerine dayanıyor.Teknoloji geliştikçe çipli kart sistemine geçilerek hem işveren hem de çalışan için yemek ücretinin kontrolü ve kullanımına yönelik daha pratik bir yöntem sunuluyor.  

Biliyoruz ki her insan farklı olduğu gibi her insanın damak zevki ve sağlığı açısından tüketmesi gereken gıdalar farklı. Bu nedenle bir işyerinde sabit bir menü çıkması, her personelin yemek ihtiyacını karşılamak için yeterli olmayabilir. 1990’lı yıllardan beri hayatımızda olan yemek kartı sisteminin amacı ise çalışanların bir öğünde yeterli beslenebilmesi için imkan yaratmak. Çünkü yemek kartı sayesinde her çalışan kendi istek ve ihtiyaçlarına yönelik seçimini yaparak yemek ihtiyacını karşılayabilir. 

Yemek kartı, çalışanlara olduğu kadar işveren açısından avantajlı bir sistem.Yemek ücreti için kart sistemini kullanan bir işverenin öğle yemeği için bir catering şirketi ile anlaşmasına ya da işyeri içerisinde yemekhane kurmasına gerek kalmaz. Bu durum; personel, hizmet bedeli gibi ek iş ve mali yükün ortadan kaldırılacağı anlamına gelir. Ayrıca işveren, çalışanlarına yemek bedeline karşılık yemek kartı verdiğinde SGK işçi ve işveren primi, gelir vergisi, damga vergisinden muaf olur ve KDV indiriminden yararlanır.  
 
Peki, bir işveren yemek kartına geçerek tahmini olarak yıllık ne kadar vergi avantajı sağlar? Tabii ki bu sorunun cevabı, çalışan sayısına, çalışma gününe ve günlük yemek ücretine bağlı. Bu nedenle işveren olarak işyerinizin özelliklerine göre bu hesabı yapmalısınız. İşyerinizde yemek kartına geçerek sağlayacağınız vergi avantajını öğrenmek için hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

 

 

8 Saat Çalışan İşçinin Yemek Hakkı Nedir?

İşyerinde yemek ihtiyacını karşılamak, daha önce de belirttiğimiz gibi işverenin kararına bağlı. Ancak ara dinlenme, 4857 İş Kanunu kapsamında yer alan bir hak. Çalışanların yemek ihtiyaçları karşılanması durumunda ise genel olarak yemek zamanı, ara dinlenme molaları ile birleştirilir. 

Ara dinlenme molaların süresi ise toplam çalışma saatlerine göre belirlenir. Kanunun 68. maddesinde belirtilen ara dinlenme süreleri ise şu şekilde: 

●    4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika 
●    4 saatten fazla ve 7 buçuk saate kadar süreli işlerde 30 dakika 
●    7 buçuk saatten fazla süreli işlerde 1 saat 

Kanunda belirtilen bu süreler, minimum dinlenme zamanını temsil eder. Ayrıca kanunda dinlenme süresinin aralıksız olması gerektiği belirtilir. Ancak iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği kapsamında aralıklı olarak da mola verilebilir. İster aralıksız ister aralıklı olsun, belirlenen ara dinlenme sürelerine göre 8 saat çalışan bir işçinin yemek hakkını kullanmak için 1 saatlik bir süresi olduğunu söylemek mümkün. 

Süre dışında yemek hakkına ücret açısından bakacak olursak da 2023 yılının başında yapılan %115,69 zam ile günlük yemek bedeli 110 TL’ye yükseltildi. 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren KDV değişikliği ile de güncel tutara %10 KDV uygulandığı için günlük yemek bedeli 121 TL oldu. 

 

 

Çalışan Yemek Kartı Türleri

Bir işveren olarak çalışanlara yemek ücretini, yemek kartı olarak vermeyi düşündüğünüz durumda pek çok farklı yemek kartı seçeneği ile karşılaşmanız mümkün. “Peki, hangisi işime daha uygun?” diye düşünüyorsanız seçiminizi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım: 

●    Üye restoran ve market yaygınlığı 
●    Vergi muafiyeti avantajları 
●    Kullanım kolaylığı 
●    7/24 müşteri hizmeti    
●    Dijital kart ve kesintisiz mobil ödeme seçeneği 
●    Güvenli sanal alışveriş imkanı    

Yemek kartı sisteminin, tüm bu özellikleri karşılamasını istiyorsanız Türkiye’nin en çok tercih edilen yemek kartı, Ticket Restaurant tam size göre. Türkiye genelinde 6.500’ü aşkın market ve 60.000’i aşkın kafe, büfe ve restoran ile anlaşmalı Ticket Restaurant hem çalışanların hem de işverenlerin 31   yıldır favorisi. Çalışan sayınız fark etmeksizin işveren olarak yemek ücreti için Ticket Restaurant sistemine geçerek %100’e varan vergi muafiyeti sağlayabilir, çalışan başına yılda 20.000 TL’ye kadar tasarruf edebilirsiniz. 

Bunlara ek olarak Ticket Restaurant ile tüm ihtiyaçlarınızı tek tıkla karşılamanız mümkün. Ticket Online Platformu üzerinden çalışan kartlarına bakiye yükleme, yeni kart çıkarma ve fatura kontrol işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz. MyEdenred uygulaması sayesinde de çalışanlarınız kart bakiyelerini, restoran seçeneklerini uygulama üzerinden kontrol edebilir, karta gerek kalmadan mobil uygulama üzerinden ödeme işlemini gerçekleştirebilir. 

Siz de Ticket Restaurant ile Edenred’in avantajlı dünyasına katılmak isterseniz hemen başvuru yapabilirsiniz. 

Predefined Presets