Oturduğunuz evden çıkıp farklı bir eve taşınmak, başlı başına zor bir süreç. Eşyaları toplamak, nakliye firması ayarlamak, abonelikleri kapatmak ve yenilerini açtırmak, temizlik yapmak gibi pek çok iş, taşınma sürecinde yapılması gerekenler arasında. Bu nedenle de taşınmanın hem stresli hem de yoğun bir süreç olduğu kesin.
Özellikle tam zamanlı çalışanlar açısından taşınma dönemindeki tüm bu işleri tamamlamak daha da zor olabilir. Çünkü gün boyu iş ile meşgul olurken ek olarak üzerine taşınma sorumluluğu yüklenen bir çalışanın hem işteki sorumluluklarını hem de taşınma için yapması gerekenleri yürütmesi tabii ki hiç kolay değil. Taşınma sürecini tamamlamak için yeterli zamanı olmayan bir çalışanın yaşadığı bu zorluk ise çalışma performansını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle taşınma için sadece çalışanları değil, işverenleri de etkileyen bir konu demek mümkün. Peki, bir çalışanın taşınma durumunda bu zorlayıcı süreci kolaylıkla geçirebilmesinin çözümü nedir? Hemen cevaplayalım: Çözüm taşınma izni.
O halde gelin, “Taşınma izni nedir?”, “Taşınma izni kaç gün alınabilir?” ve “Taşınma izni almak için nelere dikkat edilmeli?” gibi soruların cevaplarını birlikte inceleyelim.
Taşınma izni, birçok iş yerinde uygulanan ve çalışanların taşınma sürecinde işlerini kolaylıkla halledebilmeleri için tanınan bir izin hakkıdır. Çalışanlar, taşınma sürecinde taşınma izni alarak bu süreçte yapılması gereken işlerini daha kolay bir şekilde halledebilir.
Ancak taşınma izni, özel sektör çalışanlarının izin haklarının belirlendiği İş Kanunu kapsamında yer almaz. Ayrıca devlet memurları için de çalışma ve izin şartlarının yer aldığı Devlet Memurları Kanunu’nda da böyle bir izinden söz edilmez. Bu da demek oluyor ki taşınmadan kaynaklı verilen izin, çalışan ve işveren arasında yapılan sözleşme kapsamında belirlenebilir ve işverenin inisiyatifindedir.
Taşınma izni, genellikle mazeret izni ile karıştırılır. Çünkü mazeret izinleri de çalışanın kişisel yaşamı ile ilgili gelişmelerden kaynaklı kullanabilecekleri izinlerdir. Ancak taşınmadan kaynaklı kullanılan izinler, mazeret izni kapsamına girmez.
İş Kanunu’nun ek 2. maddesinde yer verilen ve mazeret izni olarak sayılabilecek durumlar ise şunlardır:
Mazeret izni nedenlerinden de anlaşıldığı gibi sağlık ve evlilik konularında çalışanlara ücretli izin olarak kullanabilecekleri belirli bir süre tanınır. Taşınma ise mazeret izni sebepleri dışında kalan bir konudur.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi taşınma izni, sınırları ve şartları kanunlar çerçevesinde belirlenen bir izin türü değildir. Bu izin, işveren ve çalışan arasındaki anlaşmaya dayanarak kullanılabilir. Bu nedenle de taşınma izni süresi için yasal olarak belirlenmiş bir gün sayısı söylemek mümkün değil.
Ancak günümüzde pek çok işveren, taşınma sürecinde çalışanların performanslarının olumsuz etkilenmemesi ve çalışma motivasyonlarının düşmemesi için çalışanlarına, taşınma sürecinde izin verir. Bu iznin gün sayısı ise çalışan talebi ve işveren kararına göre belirlenir. Fakat genellikle iş yerleri tarafından 1 veya 2 gün olacak şekilde taşınma için izin verilebilir.
Bir işveren olarak çalışanlarınıza vereceğiniz taşınma iznine dair detayları iş sözleşmesi kapsamında belirleyebilirsiniz. Böylece bu iznin ücretli veya ücretsiz izin olarak mı değerlendirileceği ve kaç gün olacağı detaylarına çalışanlarınız açısından açıklık getirebilirsiniz.
İşveren tarafından bu şartlar belirlense bile çalışanların taşınma izni kullanırken dikkat etmesi gereken hususlar bulunur. Bunlardan ilki, taşınma izni için belirli bir süre önceden işvereni bilgilendirmektir. Çünkü böylece işlerin aksamaması için planlama yapılarak hem çalışanın hem de işverenin zor durumda kalmasının önüne geçilir.
Diğer konu ise izin talebini yazılı olarak bildirmek. Yazılı bildirim, taşınma izni için şart olmasa da çalışanların izin kayıtlarının tutulması ve ileride sıkıntı yaşanmaması için yazılı bildirimin önemi büyük.
Taşınma izni kayıt altına alınmaz ise belirsizlikten kaynaklı izinli olduğunuz günler izin alınmamış gibi sayılabilir. Böyle bir durumda da işverene haklı fesih hakkı doğar. Çünkü İş Kanunu’nun 25. maddesinde de belirtildiği gibi bir çalışan, izin almadan üst üste iki iş günü işe gitmezse çalışanın iş akdi sonlandırılabilir. Bu nedenle çalışan olarak kullandığınız her iznin yazılı olarak kayıt altında tutulduğuna dikkat etmeniz oldukça önemli.
Son olarak taşınma izni hakkında sıkça sorulan soruları cevaplayalım.
Memurların izin hakları, Devlet Memurları Kanunu ile belirlenir. Bu kanun kapsamında ise taşınma iznine dair bir hüküm yer almaz. Ancak memurlar, amirlerine bildirerek 1 veya 2 gün olacak şekilde taşınma izni kullanabilir.
Özel sektör çalışanlarının izin haklarına ait tüm detaylar, İş Kanunu ile belirlenir. Taşınma izni ise İş Kanunu kapsamında yer alan bir izin türü değildir. Ancak yasal olarak gün sayısı bulunmasa da pek çok iş yeri tarafından çalışanlara 1 veya 2 gün taşınma izni verilir.
Taşınma izni, işverenin inisiyatifinde olan bir izin türüdür. Uygulanması ve uygulama şartları işveren kararına göre belirlenir. Bu nedenle çalışan talebi ve işveren kararına göre taşınma izni ücretli veya ücretsiz izin olarak uygulanabilir.
Taşıma izni için yazılı bir bildirim söz konusu olmasa da izin kaydının tutulması için çalışanın taşınma izni talebini yazılı olarak bildirmesinde fayda var. Bunun dışında işveren tarafından taşınmaya dair bir ispat istenirse nakliye firması ile yapılan sözleşme ve kira sözleşmesi gibi belgeler ispat niteliğinde sunulabilir.
Kısacası taşınma izni, kanunda yer alan ve zorunlu tutulan bir izin türü olmasa da çalışanların performansı ve iş yerine bağlılığı için aslında oldukça önemli bir konu. Bu nedenle de günümüz şartlarında işverenin taşınma izni konusunu ele alması ve çalışanlarına sunması, çalışan memnuniyetini artırmak için dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor.
Tıpkı taşınma izni gibi çalışanların kişisel yaşamlarındaki gelişmelerde kullanabileceği refakat izni de hem işveren hem de çalışanlar açısından bilinmesi gereken bir izin türü. “Peki, refakat izni şartları neler?” diyorsanız “Refakat İzni Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.