KDV (Katma Değer Vergisi), bir mal veya hizmetin üretim ve satış aşamalarında eklenen bir tür tüketim vergisidir. Ülkelerin ekonomik sistemlerine göre farklı oranlarda uygulanabilir. Türkiye’de 2024 yılında yeme içme sektöründe KDV oranlarıyla ilgili bazı önemli değişiklikler yapıldı.
2024'te Yemek KDV Oranı Nedir?
Bilindiği üzere, KDV oranları 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %10, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %20 olarak uygulanır.
5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile getirilen düzenleme uyarınca, söz konusu BKK eki (I) sayılı listenin (A) bölümünde Türk Gümrük Tarife Cetvelinin (TGTC) fasılları veya alt tarife pozisyonları itibariyle sayılan gıda maddelerinin (özel tüketim vergisine tabi olanlar hariç) 14/2/2022 tarihinden itibaren teslimleri %1 KDV oranına tabi bulunmaktadır.
Öte yandan, aynı BKK eki uyarınca gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç) sayılmış ve bu hizmetlere %10 oranında KDV uygulanması öngörülmüştür.
KDV Genel Uygulama Tebliği’nin, “III/B-2.4. Yiyecek ve İçecek Sunulan Yerlerde KDV Oran Uygulaması” başlıklı bölümünde ise kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır yemek şirketleri dahil), lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde KDV oranının %10 olarak uygulanacağı bilgisi yer almıştır.
İndirimli oran uygulanan yerlerde verilen hizmetler içinde alkollü içecek servisinin de bulunması halinde, hizmetin alkollü içeceklere ilişkin kısmı, %20 KDV oranıyla değerlendirilir. Söz konusu işletmeler toplam hizmet bedeli içinde alkollü içeceklere ilişkin olan ve olmayan kısmı hesaplayarak faturada ayrıca gösterirler ve alkollü içeceklere isabet eden kısım üzerinden %2), diğer kısım üzerinden ise %10 oranında KDV hesaplayarak KDV tutarını ayrı ayrı ve toplam olarak faturada gösterirler.
Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerlerde verilen hizmetler ise doğrudan %20 oranında KDV’ye tabidir.
Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından, buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında %10 (alkollü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanır.
Benzer şekilde söz konusu işletmelerin telefon veya internet üzerinden sipariş yoluyla adrese gönderme ya da gel – al gibi yöntemlerle yaptıkları bütün satışlar da aynı mahiyeti taşıdıkları için %10 KDV oranına tabidir.
Yukarıda belirtilen yerlerin tanımı ve tasnifinde, 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı, 4/7/1934 tarihli ve 2559 sayılı, 14/6/1989 tarihli ve 3572 sayılı, 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı, 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı ve 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Kanunlara göre yürürlüğe konulan “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” ve ilgili diğer mevzuat esas alınacaktır.
Fakat yiyecek – içecek hizmetlerini kapsayan işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadığı hâlde müşterilerine oturma yeri veya masa gibi yerlerde ya da tezgâhtaki gıdalar üzerinden satış yapan, yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmeler de yaptıkları satışlarda %10 oranında KDV hesabı yapmak zorundadır. Söz konusu işletmeler %1 KDV oranı üzerinden değerlendirilen gıda maddelerini satsa bile, hesaplarken KDV oranını %10 olarak almak mecburiyetindedir.
Yiyecek içecek sunan işletmeler, yapıları itibarıyla hizmet işletmesi kimliği taşırlar. Bu işletmeler kendi bünyelerinde imal ettikleri veya dışarıdan temin ettikleri gıda maddelerini; işletme içinde veya müşterinin alıp dışarıda tüketeceği şekilde satmaları durumunda %10 KDV oranı almak zorundadır. Bu oran, alkollü içecek satışı için %20 olarak belirlenmiştir.
Yasal düzenlemeler kahvehane, kır bahçesi, kıraathane, ayakta yemek yenilen yerler, pastane, çay ocağı ve çay bahçesi gibi yemek hizmeti sunan yerlerin KDV oranlarının %10 olarak hesaplanacağını belirtir. Bu yerler arasına ‘yemek hizmeti sunan yerler’ şeklinde tanımlanan hazır yemek şirketleri de dahil edilmiştir. Dolayısıyla hazır yemek satışında KDV oranı %10 şeklindedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı tebliğ uyarınca yiyecek ve içecek satılan işletmelerin imal ettiği ya da dışarıdan temin ettiği gıda maddelerini internet ve telefonla sipariş yoluyla adrese teslim veya gel – al yöntemiyle satmaları hâlinde uygulayacakları KDV oranı %10’dur.
7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı çerçevesinde lokanta ve kafelerde satılan yiyecek ve içeceklerin KDV oranları %8’den %10’a; alkollü içeceklerin KDV oranları ise %18’den %20’ye çıkarılmıştı. Yemek sektöründe KDV oranı konusunda ilgili karardan bu yana herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Yemek KDV oranları kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği paket servis yoluyla satan ya da diğer şekillerde yemek hizmetleri sunan yerler ile lokanta vb. yerlerde sunulan yemek hizmetlerine uygulanır.
Yemek Çeki yerine Edenred yemek kartı kullanarak öğle yemeği giderinde çalışan başına ayda 2.900 TL’yi aşkın, yıllık ise 35.000 TL’ye varan vergi istisnası fırsatını kaçırmayın. Yemek giderinde KDV muafiyeti hakkında şimdi bilgi alıp, yemek kartı başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Ticket Restaurant üyesi restoran, kafe ve marketler yemek kartı uygulaması sayesinde kazancını artırma, işlerini büyütme olanağı yakalayabiliyor! Üstelik Ticket Restaurant üyesi olan işletmeler Red Club Business ayrıcalıkları ile akaryakıttan telefon faturasına, damacana su alımından kargo gönderilerine kadar pek çok hizmeti özel indirimlerle satın alarak operasyonel giderlerinde tasarruf sağlama şansı buluyor.
Ticket Restaurant Kart ile tahsil edilen ödemelerin yemek bedelleri POS Terminalinde birikir; yapacağınız “Gün Sonu” işlemleri ile tutar tarafınıza aktarılır. Siz ödeme takviminde belirtilen Fatura Tarihi içinde faturanızı kesip Edenred’e ödeme talebi oluşturursunuz; biz de Ödeme Tarihi’nde hizmet bedelinizi ayırarak ödemenizi banka hesabınıza göndeririz. Dilerseniz ödemelerinizi üye iş yeri kartınıza yükletebilir ve ödeme vadesini beklemeden, anlaşmalı toptan marketler üzerinden kazancınızı kullanabilirsiniz.
Siz de 60.000’i aşkın Ticket Restaurant POS’u kullanan restoran, kafe veya marketlerden birisi olup, Türkiye’nin dört bir yanındaki 1,8 milyonu aşkın kullanıcıya kapılarınızı açmak için hemen başvurun!