Şirket Aracı Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
İNSAN KAYNAKLARI

Şirket Aracı Muayenesi İçin Gerekli Evraklar 

Eklenme: 19.04.2023 Güncelleme: 24.05.2023
5 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Şirket Aracı Muayenesi İçin Gerekli Evraklar 
 

 

Teknolojik gelişmeler iletişim olanaklarını geliştirip çalışma şekillerini değiştirse de ulaşıma olan ihtiyaç hiç azalmıyor. Şirketler ulaşım ihtiyaçlarını genellikle şirket otomobillerini kullanarak hızlı bir şekilde çözmeyi tercih ediyor. Diğer tüm araçlar gibi şirket araçlarının da trafikte daha güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için yasal çerçevede, periyodik olarak muayeneden geçmesi gerekiyor. Bu muayeneler trafik ve insan güvenliğini sağlamanın yanı sıra araçların gözden kaçan sıkıntılarının tespit edilmesini de sağlıyor. Böylece ilerleyen zamanlarda daha büyük maliyet ve risklere sebep olabilecek sorunlar da önlenmiş oluyor.


Şirket araçlarının muayenesi için uygulanması gereken prosedürlerin başında, muayenenin yapılabilmesi için gerekli evrakların hazırlanması geliyor. Bu evraklar tamamlanmadan aracın muayenene girmesi mümkün olmuyor.
Muayene öncesi tamamlanması gereken evrakları şu şekilde sıralayabiliriz:


Araç Tescil Belgesi: Ruhsat olarak da bilenen Araç Tescil Belgesi’nin orijinalinin muayene sırasında mutlaka yanınızda bulundurulması ve ilgili kişiye teslim edilmesi gerekiyor.


Trafik Sigortası: Zorunlu trafik sigortası yapılmayan ya da sigorta süresi dolmuş araçlara yasal olarak muayene yapılması mümkün olmuyor. Trafik sigortası otomatik olarak sistemde gözükse de sigorta belgesinin orijinali ya da fotokopisini muayene esnasında yanınızda bulundurmanızda fayda var.


Yetkilendirme Belgesi/Vekaletname: Şirket araçları için araç muayenesini yaptıracak kişinin, şirkette çalıştığını ispatlayan bir belgeyi ibraz etmesi gerekiyor. Bununla birlikte, mevcut şirket aracının muayenesi için yetkilendirildiğine dair bir onay yazısı veya vekaletname de tamamlanması gereken evraklar arasında yer alıyor.


Yakıt Sistemi Montaj Belgesi (LNG/LPG kullanan araçlar için): Aracın yakıt sistemini LNG ya da LPG olarak değiştiren araç sahipleri ya da yetkilendirdiği kişilerin, muayeneye gelirken Yakıt Sistemi Montaj Belgesi’ni de mutlaka yanlarına almaları gerekiyor. Ayrıca LNG/LPG yakıt tankının üzerinde yer alan etiketin okunur olması da çok önemli bir husus. 


Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Raporu: Araçların muayene öncesinde egzoz gazlarının emisyon ölçümünün yapılması ve ilgili raporun düzenlenmesi gerekiyor. Egzoz emisyon ölçümü, yetkili istasyonlarda muayeneden önceki günlerde yapılabileceği gibi muayene günü, TÜVTÜRK istasyonlarında da yapılabiliyor. 


Egzoz emisyon ölçüm raporunun eksik olması, ağır kusur olarak kabul ediliyor. Egzoz emisyon ölçümü fiyatı da her yıl araç muayenesi fiyatlarıyla birlikte belirleniyor. 2023 yılı için belirlenen fiyat ise KDV dahil 180 TL. Bu 180 TL’lik ücret, araç muayene ücretinden ayrı olarak ödeniyor.

Bu evrakların eksiksiz olarak hazırlanmasının yanı sıra araca ait ödenmemiş bir trafik cezası, zamanı geçmiş bir motorlu taşıtlar vergisi ödemesi ya da HGS kaçak geçiş cezasının sistemde görünmesi durumunda da muayene işlemi başlatılamıyor. 
Bu sebeple muayene öncesinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden ya da E-Devlet sistemi üzerinden trafik veya kaçak geçiş cezalarını kontrol etmeniz ve vadesi geçmiş bir MTV borcunuzun olmadığından emin olmanız gerekiyor.

 

Araç muayenesi nedir?

Araç muayenesi; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi uyarınca, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların gerek teknik yeterliliklerinin gerek trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığının belirlenmesine ve belgelendirilmesine imkan sağlayan rutin ve periyodik bir işlem. Araç muayenesi ülkemizde yalnızca sabit ve gezici TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştiriliyor.

 

Araç muayenesi nasıl yapılır?

Araç muayenesi yaptırmak için öncelikle randevu almak ve gerekli olan evrakları hazırlamak gerekiyor. Gerekli evraklar hazırladıktan sonra muayene için alınan randevu saatinden yarım saat kadar önce muayene istasyonunda bulunmanız gerekiyor.
İlk aşamada evrakları teslim etmek ve muayene ücretini yatırmak için sıraya giriyorsunuz. Sıraya girmeden önce aracınızın kilometresini kontrol ederek not etmeniz gerekiyor. Araç muayenesi yapılırken şirket ya da şahıs araçları ayırt edilmeksizin standart bir prosedür uygulanıyor. Çıkarılan kanun ve yayınlanan yönetmelik çerçevesinde; belirlenen aksam, sistem ve parçaların kontrolü yapılıyor.


Bu çerçevede; taşıtın tanınmasını sağlayan şasi numarası, motor numarası ve tescil plakasının okunabilir olmasının yanı sıra araç tescil belgesiyle uyumlu olması da gerekiyor. Araç muayenesi esnasında; fren sistemi, direksiyon, farlar, lambalar, aydınlatma sistemleri, silecekler, elektrik teçhizatı, tekerlekler, süspansiyon, şasi ve şasi bağlantıları, ilk yardım çantası, reflektör, yangın tüpü gibi zorunlu ekipmanlar titizlikle kontrol ediliyor. Muayene esnasında yapılacak işlemler ve kusur dereceleri zaman içinde değişebiliyor. Bu sebeple muayene öncesinde TÜVTÜRK’ün web sitesinden nelere dikkat etmeniz gerektiğini kontrol etmeniz büyük önem taşıyor. 


Aracınız muayene sonrasında; “kusursuz”, “hafif kusurlu”, “emniyetsiz veya ağır kusurlu” olmak üzere üç değerlendirme kategorisinden birine dahil ediliyor. Kusursuz veya hafif kusurlu olarak belirlenen araçlar, muayeneden geçmiş kabul ediliyor ve bir sonraki muayene tarihi belirleniyor. Belirlenen tarih, bir sonraki periyodik araç muayenenizi, gecikme bedeli ödemeden yaptırabileceğiniz son günü gösteriyor. 


Emniyetsiz veya ağır kusurlu olarak sınıflandırılan araçlara ise eksiklerini tamamlamaları için 1 aylık süre veriliyor. Bazen birkaç dakika ya da 1-2 saat içerisinde çözülebilecek bir sorun bile ağır kusur sınıfına girebiliyor. Bu nedenle günün erken saatlerine randevu almak hem istasyonda bekleyeceğiniz süreyi kısaltıyor hem de olumsuz bir sonuçta size, eksiklerinizi gün içerisinde giderme fırsatı tanıyor. Muayene randevunuzu aldığınız gün içerisinde eksiklerinizi giderip yeniden randevu aldığınız takdirde, sistem tekrar randevularını ayrıca sınıflandırdığı için bekleme süreniz bir hayli kısalıyor. 1 ay içinde eksiklerinizi tamamlayıp tekrar muayenesi için alınan randevu için ekstra bir ücret ödenmiyor. Tekrar muayenesinde de aracın emniyetsiz veya ağır kusurlu olduğu tespit edilirse süreç yeniden başlıyor. 


Sürecin yeniden başlaması ise yeniden bir randevu oluşturmak ve tekrar muayene ücreti ödeme yükümlülüğü anlamına geliyor. Bu yüzden aracın ilk raporda ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak sınıflandırılmasına sebep olan eksikleri ve kusurları titizlikle gidermek gerekiyor.

 

2023 araç muayene ücretleri ne kadar?

Araç muayene ücretleri her yıl TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirleniyor ve yeni yıla birkaç gün kala açıklanıyor. Belirlenen fiyat 1 Ocak – 31 Aralık dönemini kapsıyor ve yıl içerisinde ek bir fiyat artışı yapılmıyor. Araçlar tüzel veya gerçek kişilere ait olmalarına bakılmaksızın 3 gruba ayrılarak fiyatlandırılıyor.


1. Grup: Römorklu ve römorksuz traktörler ile motosiklet ve motorlu bisikletleri içeriyor. Bu grup için 2023 yılında 575.84 TL muayene ücreti belirlendi.
2. Grup: Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorkları içeriyor. Bu gruba ait araçlar için 2023 yılında belirlenen muayene ücreti ise 1.130,44 TL.
3. Grup: Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler bu grupta yer alıyor. Bu tür araçlara sahip olanların 2023 yılında 1.528,10 TL muayene ücreti ödemesi gerekiyor.
KDV dahil olarak belirlenen bu ücretler dışında, 2023 yılında Egzoz Emisyon Ölçüm Raporu için de KDV dahil 180 TL’lik bir ödeme yapılıyor.


Araç muayene ücretleri, muayene öncesi gerekli evraklar teslim edilirken nakit olarak veya kredi kartıyla ödenebiliyor. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde liste fiyatlarına, belirli oranda bir komisyon bedeli de ekleniyor. Periyodik olarak gerçekleştirilen araç muayenesi, belirlenen zaman dilimi içerisinde yapılmadığı takdirde muayene ücretine ek olarak gecikme bedeli de ödeniyor.


Gecikme bedeli, basit faizle aylık %5 olarak hesaplanıyor. Örneğin nisan ayının 14’üne kadar yaptırılması gereken bir muayene; 15 Nisan’dan 14 Mayıs’a kadar yaptırıldığı takdirde %5, 15 Mayıs’tan 14 Haziran’a kadar yaptırıldığı takdirde %10, 15 Haziran - 14 Temmuz arasında yaptırıldığında ise %15 gecikme bedeli muayene ücretine ekleniyor. Bu da 1 yıl geciktirilen bir muayene için muayene ücretinin 1.6 ile çarpılması yani %60 oranında gecikme bedeli ödenmesi anlamına geliyor. Ayrıca muayene zamanı geçen araç ile trafiğe çıkmanın cezasının 2023 yılı itibarıyla 951 TL olduğunu da vurgulayalım. 

 

Şirket adına kayıtlı araç muayenesi nasıl yapılır?

Şirket adına kayıtlı olan araçların muayene süreci, gerçek kişilere ait araçların muayene sürecinden pek de farklı değil. İki işlem arasındaki tek fark ve dikkat edilmesi gereken kilit faktör, araç muayenesi için görevlendirilen kişi için mutlaka yetkilendirme belgesi hazırlanması ve görevlendirilen kişinin, aracın sahibi olan şirkette çalıştığını gösteren bir yazının da yetkilendirme belgesine eklenmesi. 
Bu iki belgeye sahip olan çalışan, şirket adına kayıtlı aracın muayene işlemini kendi aracıymış gibi yaptırabiliyor.

 

Araç muayenesi randevusu nasıl alınır?

Araç muayenesi için randevu alma işlemi TÜVTÜRK çağrı merkezi ya da TÜVTÜRK resmi web sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor. E-Devlet üzerinden veya direkt TÜVTÜRK’ün resmi web sitesine girdikten sonra, sol üst kısımda bulunan “Ücretsiz Randevu” bölümüne plaka ve ruhsat numaranızı yazmanız ve listeden muayene için bir istasyon, gün ve saat seçmeniz gerekiyor. Bu seçimleri yapıp onayladığınızda ise randevunuz ücretsiz bir şekilde oluşturulmuş oluyor. Bir diğer seçenek ise 0850 222 88 88 numaralı TÜVTÜRK çağrı merkezini arayarak operatör yardımıyla randevu oluşturmak.

 

Şirket aracı için muayene randevusu nasıl alınır?

Şirket araçları için muayene süreçleri, gerçek araç sahiplerininkiyle neredeyse aynı. Tek fark, şirket aracı için işlem yapacak kişinin, şirket çalışanı olduğunu ve bu iş için yetkilendirildiğini belirten birer belgeye sahip olması. Bunun dışında gerek muayene fiyatı gerek muayene esnasında yapılan işlemler gerekse randevu aşaması bire bir aynı. 


Şirket aracı için de muayene randevusunu gerek TÜVTÜRK web sitesi üzerinden plaka ve ruhsat numarası girerek, gerek 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden, operatör yardımıyla alabiliyorsunuz.

 

Şirket araçlarınızın maliyetlerini düşürmek için en iyi yol; Ticket Akaryakıt Kartı

Ticket Akaryakıt Kartı, tüm şirket aracı sahiplerinin mutlaka tanışması gereken, işletmelere hız ve zaman kazandıran bir hizmet. Ticket Akaryakıt Kartı, şirket araçlarının akaryakıt maliyetlerini aylık ortalama %15 oranında düşürürken araçların kullandığı akaryakıt miktarını kontrol altına alacak çözümler de sunuyor.
BP, Petrol Ofisi veya Total markalarıyla çalışma şansı tanıyan Ticket Akaryakıt Kartı, her akaryakıt alışverişinizde size özel indirim ve fırsatlar sağlıyor. Bu kartla sipariş oluşturmak için ihtiyacınız olan tek şey vergi kimlik numaranız. Şahıs şirketleri için ise T.C. kimlik numarası yeterli oluyor.


Evrak işleri ile uğraşmadan, kredi onayı beklemeden ve en önemlisi herhangi bir satın alma taahhüdü vermeden hızla sipariş ederek ön ödemeli yakıt kartınızı alabiliyorsunuz. Ticket Car akaryakıt çözümleri ile kötüye kullanım riskini engellemek de mümkün. 


Ticket Akaryakıt Kartı ile zaman bazında her bir plaka için günlük, haftalık, aylık limitler belirleyebilir; akaryakıt harcamalarınızı bir bölge ya da şehir gibi lokasyon bazlı sınırlayabilirsiniz. Bu sayede aylık yakıt tüketiminizi %15 oranında azaltabilirsiniz. 
İster 1 ister 1000 aracınız olsun Ticket Akaryakıt Kart’ın size özel sunduğu fırsatlardan faydalanmak ve akaryakıt maliyetlerinizi düşürmek için https://www.edenred.com.tr/ticket-akaryakit-karti adresini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Predefined Presets