İbraname Nedir? Alacak Verecek İşlemlerinde Önemli Belge
VERGİ VE MUHASEBE

Yemek Fişi Nedir?

Eklenme: 03.03.2025 Güncelleme: 03.03.2025
5 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Yemek Fişi Nedir?
 

 

 

İşverenler, personel yemek hakkı ödemelerini birçok farklı yöntemle yapabiliyor. En yaygın ve pratik yöntem yemek kartı iken yemek fişi gibi yöntemleri görmek de mümkün. Eski yöntemlerden biri olan yemek fişi, personel yemek harcamalarının sonradan ödenmesi esasına dayanıyor. Peki, yemek fişi nedir, nasıl kullanılır ve günümüzde kullanılması mümkün mü?

Personel Yemek Fişi Nedir?

Yemek fişi, çalışanların yemek harcamalarına dair fişleri iş yerine ibraz edip karşılığında nakit ödeme aldıkları bir uygulamadır. Personel yemek fişi uygulaması genellikle aylık periyotlarla ilerletilir. Çalışanlar bir ay boyunca yemek harcamalarını gösteren fişleri toplar. Ardından iş yerindeki ilgili birime teslim ederek yaptıkları yemek ödemelerinin parasını alırlar. Bu uygulamada önemli olan, yemeklerin mesai saatleri içinde yenmiş olmasıdır. 

Yemek Fişi Kullanımı Devam Ediyor mu?

Yemek fişi kullanmanın yasal olarak bir engeli olmadığı için yemek fişi talep eden firmalara rastlamak mümkün. Fakat yemek kartı firmaları tarafından sunulan kolaylık ve avantajlardan dolayı şirketlerin büyük çoğunluğu kart yöntemine geçiş yapmış durumda. Bu nedenle şirketlerde yemek fişi uygulaması nadiren tercih ediliyor ve çoğunlukla bir veya birkaç personeli bulunan mikro işletmeler tarafından kullanılıyor. 

Yemek Fişi ile Yemek Çeki Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yemek fişi gibi az kullanılan bir diğer yöntem de yemek çekidir ve bu iki uygulama sıkça birbirine karıştırılır. Aralarında ise çok temel bir fark vardır. Yemek fişi ile ödeme yapmak söz konusu değildir ve restoran tarafından kesilen fişin iş yerine verilmesi ile ilgili tutar karşılığında nakit alınır. 

 

Yemek çeki ise adından da anlaşılabileceği üzere çek mantığıyla çalışır. Bu çeklerin üzerinde belirli tutarlar olur ve çalışanlara dağıtılır. Çalışanlar, çek üzerindeki tutar kadar yemek harcaması yapabilir. Harcama hakkı sadece ilgili çekin geçerli olduğu restoranlarda mevcuttur. Bu uygulamada personel restorana nakit ödeme yapmazken işveren de personele nakit yemek parası vermez. 

Yemek Fişi Muhasebe Kaydı

Yemek fişi muhasebe kaydı süreci operasyonel açıdan firmalara yük oluşturan bir işlemdir. Her bir çalışan için ayrı ayrı fişlerin toplanması ve işleme alınması gerekir. Söz konusu yemek harcamalarının tek tek muhasebeleştirilmesi hem harcanan emek hem de zaman açısından dezavantajlıdır. Ayrıca muhasebeleştirme sürecindeki olası hataların sonraki hesaplamalarda da sorun yaratma ihtimali bulunur. Pek çok şirket bu detaylar dolayısıyla fiş uygulamasından kart uygulamasına geçmiş durumda. Çünkü kart ile yemek hakkı tanıma sürecinde bu tür operasyonel yükler minimuma iner. 

 

Fişlerin muhasebeleştirilmesi konusunda “Yemek fişi gider yazılır mı?” sorusuna cevap vermemizde de fayda var.

Yemek Fişi Gider Yazılır mı?

Yazar kasa fişi olarak kaydı yapılan yemek harcamalarının gider gösterilebilmesi için söz konusu yemeğin temsil ağırlama gideri olması yani şirket ile ticari ilişkisi bulunan kişilerin ağırlanması kapsamında yemek harcaması yapılması gerekir. Dolayısıyla fişlerin iş günlerinde ve mesai saatleri içerisinde kesilmesi gibi bir zorunluluk da bulunur. Bu şartlara uyan harcamalar gider yazılabildiği için yemek fişi KDV oranı (%10) miktarının vergiden düşülebilmesi söz konusudur. 

 

Buna ek olarak yemek ödeneklerine vergi muafiyeti uygulaması; genel hatlarıyla yemek kartı, nakit yemek parası ve iş yerinde verilen yemekleri kapsıyor. Yani fiş tutarı günlük yemek ücreti sınırları dahilinde kalsa bile gelir vergisi, damga vergisi ve SGK primleri gibi kalemler için herhangi bir muafiyete sahip olunamıyor.

Yemek Fişi Kullanımı ve Örnekleri

Yemek fişi, yiyecek ve içecek servis edilen restoran, kafe ve benzeri işletmelerde yapılan harcamalar için kesilir. Bununla birlikte marketten yapılan gıda alışverişlerine dair fişlerin de bazı iş yerlerinde yemek fişi olarak kabul edilmesi mümkündür. Yani yemek fişi ile market alışverişi yapılabileceği de söylenebilir. 

 

Yaygın yemek fişi örnekleri öğle yemeklerinin dışarıda yenmesi ve marketlerden gıda alışverişi yapılmasıdır. Formatı gereği bu uygulamanın kullanım alanı son derece sınırlıdır. 

Yemek Fişi Örneği

Yemek fişi örneği olarak standart biçimi bulunan yazar kasa fişlerini gösterebiliriz. Yemek harcamasının yapıldığı işletmenin yazar kasa cihazından yazdırdığı fişler yemek fişi olarak iş yerine ibraz edilebilir. 

 

Daha eski yöntemlerden biri olan ve özellikle kantini veya yemekhanesi bulunan fabrikalarda geçmişte kullanılan bir başka yemek fişi örneği göstermek de mümkün. Bu örnekteki yemek fişleri küçük, kare veya dikdörtgen, üzerinde yemek fişi ibaresi bulunan ve tutar ya da alınabilecek yemek türü ile ilgili bilgi içeren basit kâğıtlardır.

Yemek Fişi mi, Yemek Kartı mı? Hangisi Daha Avantajlı?

Yemek fişi, avantajları sınırlı olan bir yöntem olduğu için nadiren tercih edilen bir yöntemdir. Vergi muafiyeti sağlamaması, takibinin ve muhasebeleştirilmesinin zor olması, operasyonel yük yaratması ve her çalışana hitap etmemesi gibi birçok dezavantaja sahiptir. Bu dezavantajların bulunmadığı yemek kartları ise elbette daha avantajlıdır. Çünkü yemek kartlarında sürecin büyük çoğunluğu dijital olarak ilerler. Hem işveren hem de çalışan için kolaydır. En önemlisi de gelir vergisi, damga vergisi ve SGK prim muafiyeti mevcuttur.

 

Aralarındaki avantaj farkının görülebildiği en temel yanlardan biri de harcama noktalarıdır. Yemek fişi geçen marketler her ne kadar yaygın olsa da yemek kartları için yapılan anlaşmalar çok daha geniş kapsamlıdır. Bu da çalışanların yemek harcamalarını daha rahat ve esnek bir şekilde yapabilmesini sağlar. 

 

Yemek kartları arasında avantajlarıyla öne çıkan Edenred ile siz de çalışanlarınızın rahatlıkla yemek harcaması yapmasını sağlayabilirsiniz. Çalışanlarınıza Türkiye’nin her bölgesinde bulunan Ticket kullanım noktaları sayesinde her yerden rahatlıkla yemek ve gıda alışverişi yapma imkânı sunabilir, aynı zamanda fatura ve muhasebeleştirme sürecindeki operasyonel yükünüzü azaltabilir ve vergi muafiyeti ile SGK istisnalarından faydalanabilirsiniz.