Binek Araç ve Benzin Giderlerinin Muhasebe Kaydı
VERGİ VE MUHASEBE

Binek Araç ve Benzin Giderlerinin Muhasebe Kaydı

Eklenme: 18.11.2021 Güncelleme: 23.11.2022
2 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Binek Araç ve Benzin Giderlerinin Muhasebe Kaydı
 

Büyük şirketler için tasarruf etmek, vergi borçlarını düzene sokmak ve finansal kaygılarla uğraşmamak için vergiden düşebilecekleri gider kalemlerini belirlemek çok büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden şirket sahiplerinin en çok merak ettiği soru şudur: Şirketim için hangi harcamaları gider olarak gösterebilirim?

Faturalarınızın şirket üzerine düzenlenmesi koşuluyla; yemek giderleriniz, araç giderleriniz, ulaşım giderleriniz, personel ödemeleriniz, kira ve aidat ödemeleriniz gibi birçok gider kaleminizi vergiden düşebilirsiniz. İşletmenizin gider kalemlerinde de “binek araç muhasebe kaydı ve benzin gideri muhasebe kaydı” önemli bir yer tutmaktadır. Hal böyle olunca, şirketinizin binek araçlarına ilişkin vergi düzenlemeleri de büyük önem kazanmaktadır.

Bu yazımızda şirketinizin üzerine kayıtlı olan veya kiralanan binek araç ve benzin giderlerinin vergisel boyutunu ve gider olarak gösterilip gösterilemeyeceğini inceleyeceğiz.

Benzin Harcamalarımı Gider Olarak Gösterebilir miyim?

Evet, şirketiniz bünyesindeki araçlara ait benzin harcamalarını gider olarak gösterebilirsiniz.

Özellikle aktif araç ve akaryakıt kullanımınız olması durumunda, binek araç KDV oranı, binek araç ve akaryakıt giderlerini vergiden düşebilir miyim sorusunu soruyorsanız, cevabı EVET. Hatta, yalnızca akaryakıt değil, sigorta, kira, tamir vb kalemleri de gider olarak gösterebilirsiniz.

Hangi Harcamalar Taşıt Gideridir?

Şirketiniz üzerine kayıtlı olan veya şirketiniz tarafından kiralanan binek araçlar ve bu araçlar için yapılan akaryakıt alımı, otopark masrafları, geçiş ücretleri, bakımlar ve sigorta gibi harcamalarınızı da gider kalemi olarak gösterebilirsiniz. Şahıs şirketiyseniz, vergi dairesine dilekçe verdikten sonra araçlarınıza ait akaryakıt, yıkama, otopark, servis, kasko ve benzeri ücretlerin %70’ini gider olarak gösterebilirsiniz.

Ayrıca şirketiniz için bir kiralama şirketinden araç da kiralayabilirsiniz. Bu durumda fatura ile size yansıtılan giderlerin vergiden düşülmesinde de problem bulunmamaktadır.

 

İşle ilgili olması, işletmenize dâhil olması, işletmenizin aktifinde bulunmamakla birlikte, kiralama yoluyla edinilmesi gerekir. Bu giderlerin tamamı değil, bir kısmı vergiden düşülebilir. Bir kısmı ise kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) kaydedilerek vergiden düşülmez.

 

Ancak dikkat edilmesi gereken noktalardan biri getirilen azami sınırlamalardır. 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7194 Sayılı kanuna göre binek araç gider kısıtlamaları yapılmaktadır. Bu sebeple şirketiniz için binek araç gider kısıtlaması 2021 oranlarını dikkate almanız gerekmektedir.

Yakıt Harcamalarında Gider Kısıtlaması var mıdır?

7194 sayılı kanunla belirlenen azami oranlar, 313 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2021 senesi için belirlendi. Bu tebliğ ile gider yazılabilecek aylık KDV hariç azami tutar 5.500 TL'den 6.000 TL'ye çıkarıldı. Buna göre, 6.000 TL'nin üzerindeki kiralama bedelleriniz gider olarak gösterilemeyecek. 

6.000 TL'nin üzerindeki giderlere Kanunen Kabul Edilmeyen Gider yani KKEG deniyor. Ayrıca 6.000 TL'nin üzerindeki bedelin KDV'si de indirim konusu yapılamıyor. Çok sık sorulan binek araç KDV oranları da şu şekildedir: Araç kiralamada uygulanan KDV oranı %18'dir.

Yakıt Harcamalarında Gider Kısıtlaması var mıdır?

Binek araç giderlerinizi muhasebeleştirilirken, söz konusu giderlerinizin en fazla %70'lik kısmını gider olarak gösterebilirsiniz. Yaptığınız harcamaların %30'luk kısmını “Kanunen Kabul Edilmeyen Gider” olarak muhasebeleştirebilirsiniz.

Akaryakıt Giderlerinde Tasarruf Etmeye Hemen Başlayın

Şirket giderlerinizi azaltmak, akaryakıt giderlerinde tasarruf etmek için Ticket Car yakıt kartı başvurusu yapın!

Predefined Presets