Catering: Nedir, Ne Demek ve Hizmetleri Nelerdir?
VERGİ VE MUHASEBE

Catering: Nedir, Ne Demek ve Hizmetleri Nelerdir?

Eklenme: 18.02.2023 Güncelleme: 22.02.2023
6 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Catering: Nedir, Ne Demek ve Hizmetleri Nelerdir?
 

 

Catering nedir sorusunu kısaca, modern çağın ürünü olan bir hizmet türü olarak yanıtlayabiliriz. Gelişen şehir hayatı, sanayileşme ve sosyalleşme dinamiğinin hızlanması nedeniyle insanlar zamanının çoğunu evin dışında geçiriyor. Ayrıca teknolojinin gelişmesi ve istihdam alanlarının büyümesiyle birlikte modern toplumda zaman, hesaplanabilen bir değere dönüşmüş durumda. Tüm bu koşullar hem iş süreçlerinin hem de sosyalleşme ihtiyacının bir gereği olarak insanların beslenme konusunda farklı hizmet türleri geliştirmesini sağlıyor. İşte catering de bu hizmetlerden biri.  

 

Catering nedir?

Catering nedir sorusunu bu kelimenin anlamına bakarak kolayca cevaplandırabiliriz. Son yıllarda oldukça gelişen bir sektör haline gelen catering, genellikle “yiyecek tedarik eden” anlamında kullanılıyor. Toplu yemek hizmeti veren firmalar "catering" adıyla anılıyor. Catering firmaları, yemeklerin yapımı ve sunumu konusunda hizmet veriyor. Fabrika veya mağaza açılışları, şirket bünyesinde planlanan aktiviteler; konferans, toplantı, fuar ve lansman gibi birçok etkinlikte catering hizmetinden yararlanılıyor.

Ülkemiz ise "catering" kavramıyla 1900’lü yıllarda tanıştı. Başlangıçta yalnızca otellere toplu yemek servisi sunan catering firmaları bugün; iş yerleri, okullar, hastaneler ve resmi kurumların yanı sıra düğün, nişan, doğum günü, yıldönümü gibi özel davet ve organizasyonlar için de hizmet veriyor. Şantiyelerde, film setlerinde, afet bölgelerinde; kısacası toplu yemek ihtiyacının olduğu her yerde hizmet sunduklarını söylemek mümkün. Kısacası catering'i, yemek tedarikini, önceden belirlenmiş olan yer ve zamanda gerçekleştirme faaliyeti olarak tanımlayabiliriz.  

 

Catering ne demek?

"Catering" kelimesinin kökeni olan "caterer", İngilizcede, "yiyecek sağlayan kimse, ihtiyaç giderici, kumanyacı" anlamında kullanılıyor. Ayrıca Fransızcada, "hitap etmek, karşılamak, temin etmek" anlamına da geliyor. Türkçe'de catering ne demek? Bu kelimeden türetilmiş bir terim olan catering'in Türkçedeki anlamı ise "yemek sunum hizmeti". 

 

Catering hizmeti nedir?

Bugün sektördeki yerini yavaş yavaş yemek kartına bırakıyor olsa da catering, hayatın her alanında ihtiyaç duyulan bir hizmet türü. Bazı catering şirketleri sadece müşterisinin tesisinde veya iş yerinde üretim gerçekleştirirken bazıları konsept oluşturulmasından taşıma ve paket catering hizmetlerine kadar birçok farklı alanda faaliyet gösteriyor. Catering firmaları müşterinin tercihine göre hazırladıkları yemek veya ikram menülerini, önceden belirlenmiş olan zamanda ilgili noktaya ulaştırıyor ve sunumunu gerçekleştiriyor.

“Catering” denince ilk olarak sadece büyük çaplı iş yerleri ve organizasyonlara sağlanan toplu yemek sunumu anlaşılsa da aslında bu hizmet çok daha geniş bir kapsama sahip. Bunlara çeşitli kokteyllerde sunulan içecek ve kanepe ikramlarını, düğünlerde yemek öncesi ve sonrası için hazırlanan aperitifleri, doğum günü veya baby shower gibi özel organizasyonlarda sunulan şekerleme ve tatlıları; sokak etkinliklerindeki mangal konseptli, mobil sunumları örnek verebiliriz. Peki catering firması nedir? Bir catering firması küçük bir işletmenin toplantısına kutularda öğle yemeği hizmeti de sunabiliyor, misafir kapasitesi yüksek bir organizasyon için bin kişiye yemek servisi de yapabiliyor. Bu arada her catering firmasının bünyesinde bir gıda mühendisi bulundurmak zorunda olduğunu da ayrıca belirtelim. 

 

Catering çeşitleri?

  • İş yerinde yemek hizmeti(endüstriyel)

Ticari işletmelerin tercih ettiği bir catering türü. Ülkemizde de en yaygın kullanılan catering hizmetleri arasında yer alıyor. İş yerinde catering hizmeti veren yemek firmaları, hizmet verdikleri şirketlerin menü oluşturma, hazırlama ve sunma gibi tüm yeme-içme faaliyetlerini üstleniyor. Bu hizmet yıllık sözleşmelerle yürütülüyor ve çoğunlukla müşterinin iş yerinde; ana yemekler, ara yemekler, aperitifler ve içecekler şeklinde hazırlanıp çalışanlara servis ediliyor.

 

  • Ofise teslim catering

Bu hizmet türünde catering firması, müşterinin onaylamış olduğu menüyü kendi tesislerinde hazırlıyor ve kullan at prensibiyle paketleyerek çalışanların ofisine teslim ediyor.

 

  • Mobil catering hizmeti

Bu catering türünde yiyecek tedarikçileri, genellikle özel olarak tasarlanmış kamyonet veya minibüslerde hizmet veriyor. Sunulacak yiyeceklerin türü ve çalışma saatleri, yemek şirketinin müşteri tabanına göre değişiyor. Mobil catering hizmetleri, açık hava etkinlikleri ve özel davetlerde daha çok fast food tipi yiyecek-içecek servisi yapıyor.

 

  • Özel catering hizmetleri

Bu hizmet türünü ise nişan, düğün, doğum günü kutlamaları, şirket içi eğitim, çalışanlara yönelik çeşitli motivasyon etkinlikleri, emeklilik partileri vb. organizasyonlar için yemek hizmeti sağlamak olarak açıklayabiliriz. Yemek tedarikçileri; yemek takımlarının tedarik edilmesinden servise, dekorasyondan temizliğe kadar tüm süreçlerden sorumlu oluyor.

 

Neden catering hizmeti almak yerine yemek kartı kullanmalısınız?
Çalışanlarınıza yemek hizmetini catering ile vermenin pek çok dezavantajı olduğunu bilmenizi isteriz. Bunların başında yüksek maliyetler geliyor. Çalışanlarının yemek ihtiyacını catering hizmeti alarak karşılayan şirketler; alan kirası, lojistik, sigorta, temizlik gibi pek çok maliyetle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca devletin şirketlere, çalışan başına ödediği 108 TL’lik vergi istisnasından da yararlanamıyor. Bu nedenle pek çok şirket bugün, çalışanlarının yemek ihtiyacı için yemek kartını, özellikle de Türkiye’nin en çok kullanılan yemek kartı olan Ticket Restaurant Yemek Kartı’nı tercih ediyor. Böylelikle vergi istisnası ile çalışan başına günlük 108 TL'lik tutarı gelir vergisinden düşüp ayrıca KDV indiriminden faydalanarak tasarruf ediyor. Bu sayede neredeyse öğle yemeği gideri kadar tasarruf ederek işine daha çok kaynak ayırıyor, daha fazla yatırım yapıyor.

Şirketler farkında değil ancak catering şirketleriyle çalışmanın alan kirası, lojistik, temizlik, sigorta gibi açık maliyetlerinin yanı sıra gizli maliyetleri de var. Catering hizmeti alan şirketler:

  • Hem daha fazla harcıyor hem de risk alıyor.
  • Temiz ve güvenilir yemek şirketi bulmak için zaman ve mesai harcıyor.
  • Hem ekonomik hem de sağlıklı menü oluşturmakta zorlanıyor.
  • İş Güvenliği Kanunu’na göre iş yerinde servis edilen yemeğin kalitesi ve hijyeni şirketin sorumluluğunda olduğu için olası zehirlenmelerden doğan maddi ve manevi zararlardan da sorumlu oluyor.

 

 

Catering hizmeti almak yerine Ticket Restaurant kullanarak yemek giderlerinizden tasarruf ederken çalışanlarınızın motivasyonunu artırabilirsiniz

Ticket Restaurant'ın fırsatlarla dolu dünyasını tercih ederek vergi istisnası ile yemek giderlerinizde ciddi bir tasarruf sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Ticket Restaurant sayesinde işletmeniz gelir vergisi, damga vergisi, SGK işveren ve işçi primi ödememenin avantajını; çalışanlarınız da Türkiye genelinde 60 bini aşkın üye restoran ve kafede dilediği gibi seçim yaparak yemek yeme özgürlüğünü yaşar.

 

Ticket Restaurant yemek kartı kullanmanın catering hizmetine göre avantajları

Ticket Restaurant'ın ayrıcalıklı dünyasına katılarak;

  • Öğle yemeği giderlerinizi KDV’den düşebilirsiniz.
  • Ticket Restaurant’dan alacağınız tek faturayla yemek fişi toplama zahmetinden kurtulur hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf edersiniz. Üstelik tüm yemek harcamalarınızı kayıt altına alıp giderleştirebildiğiniz için KDV’den muaf olur ve %100’e varan vergi istisnasından faydalanırsınız.
  • Öğle yemeğini catering ile vermenin kira, lojistik, temizlik ve sigorta gibi gizli maliyetlerinden kurtulursunuz.
  • Red Club Business platformumuzla telefondan araç takibine, kargodan şirket temizliğine kadar pek çok gideriniz için avantajlı indirimlerden yararlanır; sadece yemek değil daha birçok gider kaleminden tasarruf ederek masraflarınızı azaltırsınız. Bu sayede kaynaklarınızı verimli kullanarak yalnızca satarken değil, alırken de kârlı çıkarsınız.
  • Çalışan sayınız ne olursa olsun, bu kazançlı sistemden yararlanabilirsiniz.
  • Fatura, fiş toplamak ve masraf takibi yapmakla uğraşmaz; böylelikle işinizi geliştirmeye daha çok vakit ayırabilirsiniz.
  • Ticket Restaurant Edenred, dijital çözümleriyle de 7/24 yanınızda. Ticket Online Sipariş ve Yönetim Portalımız üzerinden online satın alma yapabilir, ödemenizi Dijital Kartımız ile gerçekleştirebilir ve tüm bu süreci mobil uygulamamız MyEdenred üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde yönetebilirsiniz.
  • Çalışanlarınızın öğle yemekleri için en düşük ve en yüksek harcama tutarını Ticket Online üzerinden kolayca belirleyebilirsiniz.

 

Ticket Restaurant kartı sadece işletmeniz için değil, çalışanlarınız için de pek çok avantaj sunar.

Ticket Restaurant kartı kullanan çalışanlar;

  • Üye restoran ve kafelerimizle yaptığımız indirim anlaşmaları sayesinde yemek kartı bakiyelerini yüklenen günlük tutardan ortalama 2 gün daha geç bitirir. Böylece dolu dolu yer, yedikçe kazanır ve daha az öderler.
  • Red Club kampanyalarımız ile faaliyet alanımız dışındaki günlük harcamalarında da indirim fırsatlarından yararlanabilirler. Market alışverişinden kuru temizlemeye, spordan kültürel etkinliklere, eğitimden internet aboneliğine birçok ürün ve hizmeti piyasa fiyatının çok altında satın alma imkanı bulurlar.
  • Yemek kartlarını sürekli yanlarında taşımak zorunda kalmaz, böylelikle çaldırma veya kaybetme gibi sorunlar yaşamazlar. Mobil uygulamamız MyEdenred üzerinden Red Club kampanyalarını ve indirimleri takip edebilir, çevredeki anlaşmalı restoran bilgilerine erişebilir, bakiyelerini sorgulayabilirler. MyEdenred sayesinde yemek kartlarına ilişkin tüm işlemleri cep telefonlarından tek tıkla gerçekleştirebilirler. Ödemelerini cep telefonlarıyla; QR kod ve NFC tabanlı EdenredPay ile mobil temassız olarak güvenli bir şekilde yapabilirler.

 

 

 

Catering hakkında sıkça sorulan sorular

 


Catering firmaları nasıl çalışır?

Catering firmaları menüyü ve fiyatlandırmayı, müşteriyle yaptığı görüşmeler sonucunda belirliyor. Ardından müşterinin tercihlerine göre yemek veya ikram listesini hazırlıyor. Hazırlanan yemekleri istenilen zamanda, istenilen yere nakliye araçları ile sevk ediyor. Her firmanın bünyesinde; teslimat görevlileri, aşçılar, servis ve temizlik personeli görev yapıyor. Catering şirketleri özel etkinlikler için farklı yiyecek ve içecek ekipmanları da kiralayabiliyor.

Predefined Presets