İbraname Nedir? Alacak Verecek İşlemlerinde Önemli Belge
VERGİ VE MUHASEBE

Yemekhane mi Yemek Kartı mı? Hangisi daha Kârlı?

Eklenme: 12.12.2020 Güncelleme: 23.11.2022
3 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Yemekhane mi Yemek Kartı mı? Hangisi daha Kârlı?
 

 

 

Küçük işletmeler başta olmak üzere ülkemizdeki birçok firma sabit ve düzenli giderlerinde tasarruf ederek kârlılıklarını arttırabilecekleri gerçeğine odaklanmak  yerine daha fazla satış yapmaya odaklanıyor. Karar vericiler gider olarak sabit diyebileceğimiz birçok konuda karlılık ve fırsat maliyetini maalesef göz ardı edebiliyor. 

Tam da bu noktada akıllara gelen sorulardan birisi hemen hemen her iş günü gerçekleşen yemek yemek üzerine; "Yemekhane mi Yemek Kartı mı? Hangisi daha Kârlı?" sorusu. Gelin bu sorunun cevabını bulmak için konuyu birlikte inceleyelim!

Öncelikle irdeleyeceğimiz ve cevabını arayacağımız “Yemekhane mi yemek kartı mı? sorusunun ön hazırlığı olarak mevzu bahis işletmenin kaç çalışanı olduğu, nerede faaliyet gösterdiği ve şirketin iş yapma biçiminin ne olduğu gibi bazı önemli kıstasları bilmek gerekiyor. Her işletmeyi kendi özelinde değerlendirmek bu sorunun cevabını en doğru şekilde tespit edebilmek için çok önemli.

Yemekhane Sisteminin Avantajları Nelerdir? Neden Tercih Edilir?

Özellikle ağır sanayi ve üretim gerektiren fabrikalar, orta ve küçük işletmeler bünyesinde bulundurdukları yemekhanelerde bu çözüme yönelmiş durumdalar. Peki gerçekten her işletme için yemekhane ücreti makul mü ve yemekhane sistemi avantajlı mıdır? Bu soruya gönül rahatlığıyla ‘evet’ cevabını verebileceğimiz şartlar ve durumlar şunlardır;

  • Şirket çalışanlarının anlaşmalı restoranlara ulaşımı zor veya imkansız ise (bir başka deyişle faaliyet gösterilen lokasyon şehir merkezine veya yeme içme noktalarına yakın değilse)
  • İşletme herhangi bir sebepten ötürü (çoğunlukla üretim bandı gereksinimi öne çıkmaktadır) vardiya usulü çalışıyorsa -ki bu durumda gece vardiyasında açık restoran sıkıntısı ortaya çıkacaktır- veya depo gereksinimi olan bir işletme ise
  • Çalışanlarınızın bir arada olması ve yemek yerken sosyal olarak etkileşimde olması olmazsa olmaz bir kuralınız ise yemekhaneler bu anlamda size önemli bir avantaj sağlayacaktır.
     

Not: Yemekhane çözümünü uygulayan işletmelere, hijyen kuralları gereği ortak kullanılan ekipmanların sık sık dezenfekte edilmesi gerekliliğini göz ardı etmemelerini öneririz.

Aslında bakıldığında yemekhane ücretinin ve sisteminin avantajlı olarak kabul edilmesi işletmenin lokasyonuna ve iş yapma şekline (vardiya, depo vb.) göre belirlenmektedir. Diğer durumlarda ise öne çıkan yemek çözümü yemek kartları kullanmaktır. Yemek kartlarının avantajları ise oldukça fazladır. Gelin bu avantajları inceleyelim.

Yemek Kartı Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Çalışanlarınıza sunacağınız yan hakların başında gelen ve olmazsa olmaz bir gider olan öğle yemeği desteği için en modern çözüm yemek kartı kullanmaktır. Peki hem şirket hem de çalışan açısından değerlendirildiğinde ne gibi avantajlar öne çıkıyor? Gelin birlikte sıralayalım;

  • İşverenler yemek bedeli giderlerinde %100 vergi avantajı elde ederler
    %100 Vergi kazancı ve Yemek Kartı Vergi Avantajı Nasıl hesaplanır? Hemen Öğrenin.
  • Yemek kartı vergi avantajı'nın yanısıra, SGK muafiyeti sayesinde işletmeler yemek harcamalarında SGK İşçi Primi, SSK İşveren Hissesi ve bunlara ek olarak Damga Vergisi, KDV ve Gelir Vergisi de ödemezler.
  • Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanlarınıza günlük KDV dahil 36,72TL yemek ücreti yan hakkı verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden istisna tutulur.
  • Şirketler her ayın sonunda tek bir fatura alarak hem operasyonel hem de muhasebesel giderlerden tasarruf eder.
  • Yemek kartı kullanan firmalar bünyesinde gıda mühendisi, aşçı, mutfak çalışanı veya satın alma personeli gibi birçok insan kaynakları giderinden de kurtulmuş olurlar.
  • Yemekhane’de oluşabilecek hijyen, yangın gibi herhangi bir sorunda sorumlu şirket yetkilisi olarak siz olurken, yemek kartında bu sorumluluk size ait olmazsınız.
  • Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler de sık görülen fiş, fatura toplama, ayıklama, masrafların takibini yapma gibi uğraşlar gündemden çıkar ve firmalar işini büyütmeye odaklanırlar.
  • Yemek kartı kullanan çalışanların motivasyonu artar ve daha verimli çalışarak şirkete pozitif katkılar sağlar.
    • Çalışanlar binlerce restoran ve işletme arasından dilediğini seçer, istediği yemeği yer..
    • Toplu yemek, anlaşmalı restoran ve benzeri alternatiflerde başınızı ağrıtacak konulardan (yemekleri beğenmeme, zehirlenme riski vb.) uzak olursunuz.
    • Şehir merkezinde veya sosyal hayata çok uzak olmayan lokasyonlardaki işletmelerde, çalışanlar farklı ortamlarda öğle molasını değerlendirme, temiz hava alma, sosyalleşme ve yenilenme imkanı bulurlar.
    • Sadece yemek yemek için değil aynı zamanda yemek sonrası çay, kahve tüketimi için de çalışanlar alternatifler bulabilirler
    • Çalışanların kesesine de yarayan bu sistem de anlaşmalı restoran ve/veya kafeteryalarda firmalara özel indirimler, fırsatlar, ikramlar yer alır.

Yukarıda saydığımız bütün faydalari, yemek kartı kullanımının sunduğu avantajlardır. Yemek kartı kullanımı ve Yemekhane düzenini kıyaslamak için kaleme aldığımız bu yazımızda doğal olarak öne çıkan ve işletmelerin sıklıkla sordukları hangi yemek kartını seçmeliyim? sorusuna cevaben sizlere Edenred Ticket Restaurant yemek kartının işletmelere ve çalışanlarına sağladığı ekstra avantajları da sıralamak isteriz;

  • Dijital kart seçeneği 
  • EdenredPay ile mobil ve temassız ödeme kolaylığı
  • Şirketinize özel indirimler
  • En yaygın üye işyeri ağı
  • Mobil uygulama ile bakiye takibi

Siz de hemen Edenred’e gelin ve Ticket Restaurant’ın avantajlı dünyasında yerinizi alın.