Kurumsal Wellbeing Nasıl Sağlanır?
İNSAN KAYNAKLARI

Kurumsal Wellbeing Nasıl Sağlanır?

Eklenme: 21.03.2023 Güncelleme: 02.10.2023
6 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Kurumsal Wellbeing Nasıl Sağlanır?
 

Sağlıksız ve mutsuz çalışanlarla başarılı şirket yönetmenin imkansız olduğunu bilen ve her şeyden önce çalışanlarının huzurunu gözeten şirketler, rotasını yenilikçi yaklaşımlara çeviriyor ve bu felsefeden hareketle çalışanlarına yönelik sağlık ve iyileştirme programları yürütüyor. Son dönemde çalışma yaşamında önemli bir gündem maddesi haline gelen kurumsal wellbeing de bu çerçevede uygulanan programlardan. Çalışanların fiziksel refahına, güvenliğine ve psikolojik sağlığına yatırım yapmak isteyen şirketler wellbeing uygulamalarını odağına alıyor. 

Pandemi ile birlikte değişen iş ve yaşam koşullarına daha kolay adapte olabilmek, iş ve özel yaşam dengesini sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için geliştirilen wellbeing uygulamaları günümüzde giderek daha fazla önem kazanıyor. Artık çalışanların baskı altında oldukları ya da zorlandıkları değil; sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmayı seçtikleri ve kendilerini, ait olmaktan mutlu hissettikleri bir şirket kültürü yaratabilmek amaçlanıyor.

2000’li yılların başında uygulanmaya başlanan kurumsal wellbeing programları günden güne daha popüler hale gelirken çalışan beklentileri doğrultusunda kapsamı da genişlemektedir. Zihinsel ve fiziksel sağlık artık bir arada ele alınmaktadır.

 

Kurumsal wellbeing nedir?

Türkçedeki karşılığı “özde iyi olma hali” olan “wellbeing”, İngilizcede “bütünsel iyi yaşam, iyilik, esenlik” anlamında kullanılıyor. Sağlıklı bir yaşamı temellendirmede önemli rol üstlenen wellbeing, fiziksel sağlıkla ilgili ekolleri kapsayan wellness’a kıyasla bütüncül sağlığa odaklanıyor. Kişinin, yaşam kalitesini artırmak için sadece fiziksel değil, zihinsel ve ruhsal anlamda da kendini iyi hissetmesini, denge ve uyum içinde olmasını sağlıyor. Wellbeing ile profesyonel iş yaşamında çalışanların; sağlıklı olmaya yönelik davranışlarını artırmak, kendilerini gerçekleştirebilmeleri için destek sağlamak ve içlerindeki “iyi yaşam” potansiyelini ortaya çıkarmak hedefleniyor. Bu bağlamda “kurumsal wellbeing” kavramını, tüm çalışanların ihtiyaçları ve kurumun dinamikleri göz önüne alınarak hazırlanan; kurumsal sağlığı, refahı ve performansı etkili bir şekilde artırmaya yönelik, bütünsel iyi yaşam programları şeklinde tanımlayabiliriz.

Günümüzde iş dünyasının en yenilikçi uygulamalarından biri haline gelen ve dünyada “corporate wellbeing” olarak anılan bu uygulama, çalışanlarda bir şirket kültürü oluşmasını da sağlıyor. Bu sayede şirketler verimli çalışanlara sahip olurken, çalışanlar da şirketlerine daha bağlı hissederek daha sağlıklı bir ofis ortamında çalışma imkanı buluyor. İş yerindeki wellbeing uygulamaları, çalışanlara hem ruhsal hem de fiziksel olarak nasıl daha iyi hissedebilecekleri konusunda yol gösteriyor.

Şirketler farklı alanlarda kendileri için en uygun strateji ve faaliyetleri tercih ederek etkin bir wellbeing süreci yürütüyor. Kurumsal wellbeing için şirketlerin başvurabileceği strateji ve faaliyetleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

 

Sosyal sağlığı güçlendirme

Uzmanlar kronik olarak olumsuz çalışma koşullarına maruz kalan çalışanların hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığının etkilendiğini belirtiyor. Bunun için çalışanlara yönelik beklentilerin gerçekçi olması, iş yükünün dengelenmesi, iş ortamının çalışanlara sosyal destek ve güvenlik hissi sunmasının çok önemli olduğunun altı çiziliyor.

Çalışanların konforunu ve stresten uzak kalmasını hedefleyen sosyal sağlığı güçlendirme aktiviteleri, bireylerin zihinsel olarak rahatlamasını ve stresle daha etkin bir biçimde başa çıkabilmesini sağlıyor. Hobiler, entelektüel gelişim ve diğer kültürel etkinlikler çalışanların sosyal sağlığını güçlendirmede önemli farklar yaratıyor. 

 

Sağlıklı yemek alışkanlıkları

Şirketlerin sunduğu wellbeing programları kapsamında yer alan sağlıklı beslenme alışkanlığı; çalışanların sağlığı ve hayat kalitesini olumlu etkileyerek şirketlerin sağlık giderlerini ve çalışan devamsızlığını, dolayısıyla iş gücü maliyetlerini azaltıyor. Yapılan araştırmalar, önleyici sağlık tedbiri vazifesi gören wellbeing programlarının kalp sağlığı üzerinde oluşan baskının hafifletilmesine yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Yanı sıra, zihinsel açıdan sağlıklı olan çalışanların daha yüksek fiziksel aktivite seviyesine sahip olduğunu; sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemeye ve sigara içmemeye daha yatkın olduğunu gösteriyor.

Şirketlerin sağladığı yemek hizmetleri, çalışanlara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandıracak şekilde düzenlenebiliyor. Bazı şirketler çalışanlarının öğle yemeği ihtiyaçlarını yemekhane, anlaşmalı restoran ya da catering firmaları ile karşılarken bazı şirketler de düşük maliyet, operasyonel kolaylık ve sundukları avantajlar açısından yemek kartı kullanmayı tercih ediyor. Her bir çalışanın farklı beslenme alışkanlığına sahip olduğu düşünüldüğünde yemek kartının diğer geleneksel hizmetlere göre çok daha cazip bir seçenek olduğu görülüyor.

Ancak tabii şirketlerin yemek kartı firması seçerken çalışma modeline uyumluluğu, hizmet noktalarının ne denli yaygın olduğu ve sağladığı avantajlar gibi temel etkenleri göz önünde bulundurması gerekiyor. Ticket Restaurant Yemek Kartı sahip olduğu özellikler sayesinde çalışanlara sağlıklı beslenme alışkanlığı edinme imkanı sağlarken şirketlere de pek çok avantaj sunuyor:

⦁    Yemek giderlerinde %100 vergi istisnası sağlıyor.
⦁    Şirketleri tek tek fiş-fatura toplama yükünden kurtarıyor.
⦁    Çalışanlara yemek sunmanın maliyetli sürecini ortadan kaldırıyor.
⦁    Düzenli bir otomasyon sistemi sağlıyor.
⦁    İnsan kaynakları, muhasebe ve satın alma gibi birimlerin iş yükünü azaltıyor.
⦁    Çalışan motivasyonunu artırmaya yardımcı oluyor.
⦁    Çalışanlar yemek kartlarını evde ya da ofiste unuttukları için strese girmiyor. İşlemlerini mobil uygulama üzerinden cep telefonlarıyla tek tıkla gerçekleştirebiliyor.
⦁    Çalışanlar tek bir restorana bağlı kalmayıp yemek kartlarıyla diledikleri yerde yemenin rahatlığını ve seçme özgürlüğünü yaşıyor. Ayrıca kartıyla market alışverişi de yapabiliyor.

 

Çalışana değerli hissettirme

Şirketler sağlıklı yemek ve sosyal aktivitelerin yanı sıra zihinsel ve ruhsal açıdan çalışanlarını daha iyi hissettirmek için de birtakım adımlar atıyor. Bunların başında da ödüllendirmeler, teşvikler, yardım ve hediyeler geliyor. Bir Edenred çözümü olan Ticket Compliments sahip olduğu özellikler ve zengin ürün ailesi ile çalışanlarını değerli hissettirmek isteyen şirketlerin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

Ticket Compliments hediye kartları sayesinde çalışanlar;
⦁    Giyimden kozmetiğe, küçük ev aletlerinden elektroniğe, ayakkabı alışverişinden erzak yardımına kadar onlarca seçkin markanın binlerce noktasında kendi beğeni ve ihtiyaçlarına göre alışveriş yapma imkanı buluyor.
⦁    Evlilik, doğum günü, yılbaşı, terfi ve bayramlarda harcamalarına özel ödeme koşulları ve indirim fırsatlarından yararlanıyor.
⦁    400'ü aşkın mağazada tüm ihtiyaçlarını gönüllerince karşılarken; QR kod ile mobil, temassız ve hijyenik ödeme yapabiliyor.

 

Spor Teşviki

Bedensel ve mental sağlığı korumak için spor yapmak, hareket etmek belki de en hayati gerekliliklerden biri. Spor sayesinde, çalışanlar çok daha disiplinli ve programlı bir hayat sürüyor ve genel motivasyonları çok daha yüksek oluyor. Kurumsal dünyanın içine sporun entegre edilmesi; şirket içinde spor kulüpleri kurulması, çalışanların birlikte spor yapabilecekleri etkinlik alanlarının oluşturulması, üyelik avantajlarının sağlanması, şirket içi kalıcı ve dönemsel spor etkinlikleri, söyleşi ve seminerler düzenlenmesi gibi faaliyetler çalışanların sağlıklı yaşamı benimsemesine olanak tanıyor.

Spor teşviki faaliyetleri kurumsal wellbeing açısından büyük bir öneme sahip. Öyle ki, çalışanlar iş yeri ortamında kendilerini ne kadar sağlıklı ve zinde hissederlerse, motivasyonları ve şirkete olan bağlılıkları da aynı oranda artıyor. Öte yandan kendini fiziksel açıdan yenileyemeyen çalışanlar ise giderek daha sağlıksız olmaya başlıyor. Bu da şirketlere verimsizlik ve daha yüksek maliyet olarak geri dönüyor. Wellbeing uygulamalarının bir parçası olarak sunulan egzersiz programları sayesinde çalışanlar birlikte egzersiz yapma fırsatı buldukça hem ekip çalışmalarını güçlendiriyor hem de birbirleriyle daha iyi ilişkiler kurabiliyor.

 

Kurumsal wellbeing neden önemlidir?

Dünyada birçok büyük şirket rekabetçi ortamda daha avantajlı olabilmek ve öne çıkabilmek için çalışanlarına bu tür programlar sunuyor. Kurumsal wellbeing sayesinde şirketler, çalışanların üzerindeki baskı ve stresi azaltmayı  ve organizasyonel verimliliği arttırmayı amaçlıyor. Bu uygulamalar sayesinde çalışanlar fiziksel ve mental açıdan desteklendiklerini hissedebiliyor.

Kurumsal wellbeing uygulamalarında başarılı olan şirketler zamanla en çok arzu edilen şirketler haline geliyor. Örnek vermemiz gerekirse dünyanın önde gelen markalarından Microsoft ve Google bu programları başarılı bir şekilde uygulayan şirketlerin başında geliyor. Microsoft, çalışanları için sigarayı bırakma, kilo kontrolü ve fitness konularında eğitimler düzenlerken Google’ın çalışanları da ofisteyken duş alabiliyor, çamaşırlarını yıkayabiliyor, masaj yaptırabiliyor, hatta yüzebiliyor. Çalışan bağlılığı ve mutluluğu son derece yüksek olan bu şirketler, yatırımlarının karşılığını da kârlı bir şekilde alıyor.

Amerikan Sağlıklı Yaşam Derneği’ne göre (Wellness Councils of America), dünya çapındaki büyük şirketlerin yüzde 80’i bu tip kurumsal programlara ilgi gösteriyor. Microsoft ve Google’ın yanı sıra PepsiCo, Johnson & Johnson, American Express, Texas Instruments, Dupont ve Morgan Stanley gibi lider şirketler bunlardan sadece birkaçı. Bu şirketler uyguladıkları sağlık ve iyileştirme programları sayesinde yıllık harcamalarında da önemli bir düşüş sağlıyor. Kısacası kurumsal wellbeing, şirketlerin kendi kendilerine yatırım yapmasını sağlıyor diyebiliriz.

“Türkiye’de kurumsal wellbeing ne durumda?” diye sorarsanız, ülkemizde küresel pazarın gereklilikleri doğrultusunda piyasadaki emek, iş zekası ve beyin göçünü önlemek, çalışan bağlılığını artırmak için eğitimler verilmekle birlikte artık bazı işverenler moral ve motivasyonu artırmayı da bir hedef olarak görüyor. Şirketler, çalışanlarına “ne kadar önemli olduklarını” hissettirmek için özel stratejiler geliştiriyor. Son 5 yılda insan kaynakları departmanlarına psikoloji mezunu kişilerin alınması da bunun en güzel örneklerinden. Şirketler bununla yetinmeyip bireysel veya kurumsal mentorluk hizmeti sunarak da çalışanlarına destek oluyor.

 

Kurumsal wellbeing faydaları nelerdir?

Kurumsal wellbeing programlarının faydaları konusunda iki temel varsayımdan söz edebiliriz. Birincisi sağlıklı çalışanlar, düşük stres ve düşük maliyetler. İkincisi ise motivasyon, iş tatmini, huzurlu çalışma ortamı, çalışan bağlılığı ve yüksek verimlilik. 

Wellbeing’in faydalarını şöyle detaylandırabiliriz:
⦁    Medikal sigorta poliçe primleri düşer,
⦁    Çalışanların iş yeri devamsızlıkları azalır,  
⦁    İş yerine geç kalma oranı azalır,  
⦁    Stres azalır,
⦁    Duygu ve öfke kontrolü sağlanır, 
⦁    Çalışan sirkülasyonu azalır.  

Sonuç olarak “yeni nesil şirket” oluşumunda yaratıcı bir hareket olan kurumsal wellbeing uygulamaları, çalışanların, yaşam kalitelerini yükseltecek sağlıklı davranışları benimsemesi konusunda değerli fırsatlar sunuyor. Çalışan sağlığının iyileştirilmesi, daha mutlu ve üretken bir işgücü oluşmasını sağlıyor. 

Predefined Presets