İşletmeler, çalışanlarına yemek kartı sağlamanın yanı sıra elden nakit vererek ardından fiş toplatıp veya yemekhane sistemi oluşturarak çalışanların öğle yemeği ihtiyacını karşılıyor. Peki yemek kartlarının bu yöntemlere göre avantajları nelerdir?
İşletme sahiplerinin, yemek bedeli istisnasını kullanarak çalışanlarına günlük yemek bedeli'ni önceden yükleyerek sunmuş olduğu bir ödeme sistemi olan yemek kartı hem işletme sahiplerine, hem de çalışanlarına birden çok avantaj sağlıyor! Bu avantajlı yemek kartları ile işletmeniz hem vergiden tasarruf ederken hem de muhasebesel ve operasyonel iş yükünden kurtulur, çalışanlarınız ise öğle yemeklerinde ne yiyeceğini özgürce seçme hakkına sahip olur. Yemek fişi ile çalışanların artan motivasyonu ile işletme daha verimli hale gelir!
Yemek kartının avantajları yalnızca bunlarla sınırlı kalmıyor ve sizleri vergi istisnasından yararlandırarak kazanç sağlatıyor!
Yemek Fişi Toplayarak Elden Nakit Ödeme Uygulaması oldukça maliyetli olabilen yemekhaneye bir alternatif oluşturması açısından işveren tarafından avantajlı gibi görülebilir ancak yemek kartları sağladığı avantajlar ve yarattığı tasarruf göz önüne alındığında yemek fişi toplamanın pek avantajlı olduğu söylenemez. Üstelik yemek kartları sadece işveren için değil çalışan açısından da çok daha cazip.
Peki yemek fişi toplayıp elden nakit ödeme yapmanın ne gibi dezavantajları olabilir, gelin birlikte inceleyelim.
Yemek fişinin muhasebe kaydı, muhasebe departmanının iş yükünü artırır ve işletme için zaman kayıplarına neden olur. Sadece 5 çalışan olsa ve ayda 22 iş günü çalışılsa, bu, ayda 110 yemek fişinin içeriğinin, tutarının, gününün ve saatinin kontrol edilerek kaydedilmesi için zaman harcamayı gerektirir. Üstelik çalışan sayısı arttıkça bu iş yükü de paralel olarak artar. Girişlerin tek tek elle yapılması, hatalara ya da eksikliklere yol açabilir.
Çalışanların yemeğe çıktıklarında restorandan aldıkları yemek fişlerini biriktirmeleri gerekmektedir. Bu fişler ay sonu işlenmek üzere muhasebeye teslim edilir. Kaybolması, yırtılması ya da unutulması gibi nedenlerle teslim edilemeyen fişler sorun yaratır. Fazladan gelir vergisi ödemeye seep olur. Kanunen 5 yıl boyunca saklanması gereken fişlerin mürekkebi bir süre sonra uçabilir. İşletme sadece boş bir kağıt parçası arşivlemiş olur.
Yukarıda bahsettiğimiz tüm durumlar aslında yemek kartının fiş toplama yönteminden çok daha avantajlı olduğunu ve operasyonel kolaylık sağladığını gösteriyor. Nasıl mı? Finansal ve operasyonel yönden avantajlarını aşağıda inceledik:
Finansal Yönden Karşılaştırma
Yemek kartı şirketleri denilince Ticket Restaurant markası ile akla ilk gelen Edenred’in işletmelere sunduğu yemek kartı vergi avantajı ile aşağıdaki vergilerden muaf olarak çalışan başına yılda 20.000 TL’ye varan tasarruf elde edersiniz. Yani yemek kartları sayesinde vergi istisnasından yararlanır neredeyse öğle yemeği gideriniz kadar paranız cebinizde kalır.
-SGK İşveren Hissesi
-SGK İşçi Primi
- Gelir Vergisi
-Damga Vergisi
-KDV
Operasyonel Yönden Karşılaştırma
Yemek kartlarının nakit ödemeye göre operasyonel yönden sağladığı avantajlardan en önemlisi olan ayda tek fatura sistemi ile iş gücünden büyük ölçüde tasarruf sağlarsınız. Bu sistemle tüm yemek harcamalarını tek bir tuşla e-fatura olarak çıkartabilir ve çok kolayca muhasebeleştirebilirsiniz. Düzenli bir otomasyon sistemi ile tüm detayları rahatça görüntüleyebilir, bakiye yükleyebilir ve rapor çıkartabilirsiniz.
İşletme sahibi olarak çalışanlarınızın yemek ihtiyacını yemekhane sistemi ile karşılamak avantajlı gibi görünse de artan elektirik, doğalgaz ve gıda maliyetleri sebebiyle daha fazla harcamaya neden olur. Yanı sıra kişiye göre sağlıklı menüyü oluşturmak konusunda da risk almış olursunuz. Oysa Ticket Restaurant Yemek Kartının sağladığı avantaj ile şirketinizde yemekhane için tahsis ettiğiniz alanın kira giderini ortadan kaldırır, çalışanlarınıza öğle yemeklerinde dilediklerini yeme özgürlüğü sunarsınız!
Finansal Yönden Avantajları
Yemekhane tercihi ile yalnızca kira gideri değil, masraflarınıza mutfak ekipmanı, ısınma, aydınlatma, temizlik, personel istihdam ve ek sigorta primi gibi bir çok maliyet de ortaya çıkar. Oysa Ticket Restaurant gibi bir yemek kartı kullanırsanız bu ek maliyetlerden tasarruf eder hatta dilerseniz söz konusu bütçeyi çalışanlarınızın yemek kartlarına yükleyebilir ve onları daha mutlu edebilirsiniz. Öğle yemeği bedeli bir yemek kartı üzerinden ödenirse, tamamı SGK açısından prime esas kazanca dahil edilmeyecek bir unsur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla yemek kartı SGK muafiyeti sayesinde yemek harcamalarınızda SGK İşçi Primi, SGK İşveren Hissesi ve bunlara ek olarak Damga Vergisi, KDV ve Gelir Vergisi de ödemez, %100’e varan vergi tasarrufu sağlarsınız.
Operasyonel Yönden Avantajları
Yemek kartlarının işyeri yemekhanesine göre operasyonel yönden sağladığı avantajlardan en önemlisi de İş Güvenliği Kanunu’na göre iş yeri yemekhanesinde servis edilen yemeklerin tazeliği ve kalitesi sizin sorumluluğunuzdayken yemek kartı ile bu riski bertaraf etmiş olursunuz. Yemekhanenizde oluşabilecek olası zehirlenme veya yangın gibi riskler için sorumluluk taşımazsınız.
Ticket Restaurant Yemek Kartı ile çalışanlar binlerce restoran ve işletme arasından dilediklerini seçerek, özgürce yemeklerini yer! Böylelikle onlar mutlu olurken, siz zamandan kazanırsınız.
Yemekhane ve Yemek Kartı karşılaştırması hakkında detaylı bilgi için "Yemekhane mi Yemek Kartı mı? Hangisi Daha Kârlı?" yazımıza göz atabilirsiniz.
Yemek Kartı Firmalarının Sunduğu Avantajlardan Şimdi Yararlanmaya Başlayın!
Çalışanlarınızın en önemli yan hak olarak niteledikleri, dolayısıyla şirketiniz için olmazsa olmaz bir gider olarak ön plana çıkan öğle yemeği yan hakkını çalışanlarınıza sağlamanın en modern ve tasarruflu yolu yemek kartıdır. Yemek kartı firmalarının sunduğu avantajları yukarıda hem şirket hem de çalışan açısından değerlendirdik. Siz de vergi tasarrufu, operasyonel kolaylık, çalışan motivasyonu ve verimlilik artışı gibi avantajlara sahip olmak istiyorsanız hemen yemek kartı başvurusu yapın.