Doğru Adayı Nasıl Bulabiliriz?
İNSAN KAYNAKLARI

Doğru Adayı Nasıl Bulabiliriz?

Eklenme: 02.06.2022 Güncelleme: 22.11.2022
4 dakika okuma süresi
Ana sayfa > Blog > Doğru Adayı Nasıl Bulabiliriz?
 

 

 

Her işletmenin kendine ait bir işe alım süreci olur. Ancak tüm işletmeler için işe alım süreçlerinin ortak noktası doğru iş tanımı yapmaktır. Peki işe alım süreçlerinde doğru adaya ulaşmanın sırrı nedir, işe alım süreç haritası nasıl çizilir?

 

İş Tanımı Nedir?

İş tanımı, personelin içinde bulunduğu pozisyonun görev ve sorumluluklarının tamamıdır. Kurumsal işletmelerde bir pozisyonu doldurmadan önce insan kaynakları profesyonelleri o pozisyonun öncelikle iş tanımını belirler. Daha sonra bu tanıma en uygun çalışan kriterlerini belirleyerek işe alım sürecini başlatır.

İşe alım sürecini en etkin şekilde geçirebilmenin koşullarının başında doğru bir iş tanımı yapıyor olmanız bulunur. Tanımladığınız pozisyonun ihtiyaçlarını çok iyi bir şekilde belirleyip bunu belirttiğinizde, bu ilana uygun adayların ilgisini çekmeniz daha olası bir durumdur. Bu da, o pozisyon için doğru adaya giden yolun ilk adımı demektir.

 

İşe Alım Sürecinde Etkili Bir İş Tanımı Nasıl Yapılır?

Etkin bir işe alım sürecinde doğru adımların atılması büyük önem taşır. Peki işe alım sürecinde doğru adaylara nasıl ulaşabilirsiniz?

Kurumu etkili bir şekilde tanıtın.

Hedeflediğiniz aday profiline ulaşmanın adımlarından biri işletmenizin tanıtımını yapmaktır. Özellikle açtığınız iş ilanlarında şirketinizi tanıtmakla işe başlayabilirsiniz. Güzel bir tanıtım yapmak adayların ilgisini çeken bir unsurdur. Bunun için şirketin sektöründen, yaptığı işlerden, vizyon ve misyonundan kısaca bahsedebilirsiniz.

Pozisyonu tanıtın.

Şirket hakkında kısa bir özet yaptıktan sonra iş tanımına geçebilir, pozisyon hakkında detaylı bilgi verebilirsiniz. Vereceğiniz her bilgi ile aradığınız baskın özellikleri doğru şekilde tanılar ve net bir aktarım yaparsanız doğru adaylara ulaşma ihtimaliniz de artar. Temel bilgileri vermeyi ihmal etmeyin. Bunlar görev yeri, unvan, sorumluluklar gibi bilgilerdir. Tüm tanımları yaparken sade ve açık olmaya gayret edin. Böylece kolay anlaşılır olabilir, aradığınız aday profilini en doğru şekilde aktarabilirsiniz.

İşi iyi tanımlayın.

Adaya gerekli tanımları yaptıktan sonra pozisyonun gerekliliklerini detaylı bir şekilde açıklayarak temel konularda oluşabilecek soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Burada yaptığınız açıklamaların anlaşılır olmasına dikkat etmeli ve anlaşılması zor olan kısaltmalardan kaçınmalısınız.

Pozisyonda çalışmanın avantajlarını öne çıkarın.

Söz konusu pozisyonda yer almanın personele sağladığı avantajları açıkça belirtmeniz pozisyonu çekici bir hale getirir. Bunu sağlamak için pozisyon için şirketin belirlediği ücret, çalışma koşulları, eğitim imkanları gibi özelliklerden bahsetmeniz yararlı olur.

Personelden beklenen özellikleri belirtmeyi ihmal etmeyin.

İşe alım sürecinde, adaylarda kurum kültürünün ve pozisyonun gerektirdiği birtakım kişilik özellikleri aranabilir. Örneğin stresli ve ani değişimlerin söz konusu olabildiği işler için stres yönetimini doğru yapabilen ve değişime uyum sağlayabilen bireyler tercih edilebilir. Bu gibi durumlarda personel arayışı sırasında bunların açıkça belirtilmesi, pozisyonu doğru aday ile eşleştirmenizde size büyük fayda sağlar.

 

İşe Alım Süreci Aşamaları Nelerdir?

İşe alım süreci, titizlikle yürütülmesi gereken bir süreçtir. Bu süreç genellikle belirli adımlar çerçevesinde ilerler. Peki bu adımlar çerçevesinde işe alım süreci nasıl olmalı?

  • Adayın böyle bir pozisyonun varlığından haberdar olabilmesi için iş ilanı açılır.
  • Yapılan başvurular sonucunda pozisyon için beklenen aday profiline en yakın olan adaylar ile ön görüşme yapılır. Bu ön görüşme telefon üzerinden ya da yüz yüze olabilir.
  • Mülakat yapılacak olan adaylara görüşme bilgileri önceden bildirilir ve görüşme takvimi hazırlanır.
  • Görüşmeden önce adaya dair bilgiler insan kaynakları yetkilisi tarafından önceden incelenir. Böylece aday hakkında alınmak istenen bilgi ve sorulacak sorular önceden oluşur.
  • Görüşme esnasında aday hakkında bilgi veren bir diğer unsur adayın beden dilidir. Bu sebeple, beden dilini gözlemleyerek aday hakkında biraz daha fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Adayla yapılan görüşme tamamen etik ve işin gerektirdiği çerçevede olmalıdır.
  • Pozisyon ve adaydan beklentileriniz hakkında yeterli bilgiyi verdikten sonra adayın da soru sormasına ve kendini ifade etmesine izin verin. Adayların görüşmede sorduğu sorulara net ifadelerle cevap verin.
  • Görüşmeler sona erdikten sonra süreç uzayacaksa adaylara bilgilendirme maili atabilir, akıllarındaki soru işaretini giderebilirsiniz. Mümkün olduğunca süreci kısa tutmaya çalışın.
  • Süreç sona erdiğinde adayların tümüne gerekli dönüşü sağlayıp sonucun olumlu ya da olumsuz olduğunu bildirin.
  • Tüm bu süreci planlı bir şekilde yürütmeye gayret gösterin.

 

İşe Alım Süreci İle Doğru Aday Nasıl Bulunur?

İşe alım sürecinde doğru adaya ulaşmak için farklı kanalları deneyebilirsiniz. Bunlar;

  • Sizin yapacağınız iş duyuruları ve adaya kendi çabanız ile ulaşabileceğiniz kanallar,
  • Verdiğiniz ilan sonucunda adayların size ulaşabileceği kanallar,
  • Şirket içinde personel ve tanıdık tavsiyeleri ile aday havuzu oluşturmak,
  • İş ve işçi bulma kurumları aracılığı ile adaya ulaşmak,
  • Kurumların düzenlediği etkinliklere katılarak aday ve işveren buluşmasını sağlamak,
  • Staj uygulamaları gibi birtakım kanallar olabilir.

Seçilen adımlar ve işe alım süreçleri nasıl olursa olsun bu sürecin hem adaylar için hem de işletme için ortak bir süreç olduğu unutulmamalı ve süreç saygı ve hoşgörü çerçevesinde etik bir şekilde yönetilmelidir.

Ticket Restaurant, Ticket Car ve Ticket Compliments gibi finansal çözümlere ihtiyaç duyuyorsanız hemen tıklayın ve Edenred dünyası ile tanışın

 

Predefined Presets