İçindekiler
İş dünyasında “Asgari ücret nedir ve ne kadar oldu?” gibi soruların yanı sıra stajyer maaşları da sürekli merak edilen konuların başında gelir. Bu çerçevede yasal stajyer maaşının ne kadar olduğu, nasıl hesaplandığı ve zorunlu olup olmadığına ilişkin hem işverenlerin hem de öğrencilerin merak ettiği pek çok konuyu ele aldık. Ancak ayrıntılara girmeden önce staj nedir, kısaca değinelim.
Staj kavramı Türk Dil Kurumu’na göre; “herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi” ya da “bir kimsenin meslek bilgisini artırmak için bir kurumun, bir veya birçok bölümünde çalışarak geçirdiği dönem” olarak tanımlanıyor.
Günümüzde staj uygulamaları; eğitim-öğretim yaşam çerçevesinde öğrencilerin mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını ilerletmelerinde , iş hayatına adapte olabilmeleri gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmeleri adına büyük bir önem taşımaktadır. Öğrenciler staj yaparak aktif iş hayatına başlamadan önce işin gerçek doğasını görme, iş yaşamındaki farklılıkları tanıma, misyon belirleme ve geleceğe hazırlanma imkanı buluyor.
Stajyerlik öğrenciler için kariyer seçiminde önemli bir dönüm noktası. Staj dönemi ne kadar verimli geçerse iş hayatına adapte olmak da bir o kadar kolay oluyor. Genellikle Üniversite, meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencileri eğitim hayatlarında öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe dökmek ve deneyim elde etmek için bir iş yerinde yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalışıyor. Bu çalışmaları karşılığında da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına göre kendilerine “stajyer maaşı” adı altında belirli bir ücret ödeniyor.
İlgili kanunun “Ücret ve Sosyal Güvenlik” başlıklı 25. maddesinden de anlaşılacağı üzere, staj süresince işverenlerin öğrencilere maaş ödemesi zorunlu tutuluyor.
“Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler (iş yerleri) tarafından ücret ödenmesi zorunludur.”
Bu konulara daha detaylı olarak eğilmeden önce dilerseniz “Vergi nedir?” içeriğimize de göz atarak vergi konusunda bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
Her yıl geçici vergi türleri ve devlet teşvikleri kadar araştırılan bir diğer konu da güncel stajyer maaşları olur. Aslında hesaplama basittir: 2025 yılı stajyer maaşı için “Stajyer Maaşı = Net Asgari Ücret x %30” formülü kullanılmalıdır. Asgari ücretin 22.104 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda stajyerlere 2025 yılında ödenecek olan en düşük maaş miktarı 6.631,40 TL olarak karşımıza çıkacaktır.
2025 yılı stajyer maaşları için aşağıdaki gibi bir dağılım söz konusudur:
Stajyer maaşı asgari ücretin %30 ile çarpılmasıyla bulunur.
Hesaplama yapılırken o dönem içerisinde geçerli olan net asgari ücret esas alınmaktadır. Yasaya göre; iş yerlerinde mesleki eğitim gören, staj ya da tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere yapılacak ödemeler asgari ücretin yüzde 30’undan; kalfalık yeterliliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12. sınıf öğrencilerine yapılacak ödemeler ise asgari ücretin yüzde 50’sinden düşük olmamaktadır. Lise ve üniversite öğrencilerine verilen stajyer maaşı, asgari ücret ile aynı oranda yükseliyor. Karar verilen ücret bir stajyere ödenebilecek minimum tutar olup, işveren dilerse bu tutardan daha yüksek bir ücret de ödeyebilir.
Ayrıca belirtmek isteriz ki, stajyer maaşı hesaplanırken asgari geçim indirimi (AGİ) dahil edilmiyor. Çünkü asgari geçim indirimi, çalışanlara vergisel açıdan tanınan ek bir avantaj yani aslında stajyer maaşıyla bir ilgisi bulunmuyor.
Stajyer maaşı her takvim yılının başında artan asgari ücret nedeniyle her yıl güncelleniyor. Asgari ücrete yapılan zamla birlikte 2025’te en düşük stajyer maaşının 6.631,40 TL olduğunu söyleyebiliriz.
Yukarıda 30 gün çalışan bir stajyerin alacağı en düşük ücretin 6.631,40 TL olacağını belirtmiştik. Bu ödeme için de devlet desteği de söz konusudur.
Bir başka ifadeyle 20’den az işçi çalıştıran işletmelerin stajyerlerine ödeyecekleri asgari tutarın 3’te 2’si, 20 ve üzeri işçi çalıştıran işletmelerin stajyerlerine ödeyecekleri asgari tutarın 3’te 1’i devlet tarafından ödenir.
Asgari stajyer tutarının yanı sıra farklı meslek dallarında stajyer maaşları farklılık gösterir.
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin ve çırak ya da aday çırak statüsünde çalıştırılan stajyerlerin maaşları aşağıdaki gibi farklılık gösterir:
Stajyerlere dair açıklanan bildirimlerde mühendislik fakültesi öğrencisi stajyer maaşı 7.736,63 TL iken diğer bölümler için 6.631,40 TL stajyerlik maaşı söz konusudur.
İşletmeler, öğrenciye sözleşme gereği ödenmesi gereken ücretleri her ayın sekizinci gününe kadar öğrencinin banka hesabına yatırmak zorundadır.
Günlük stajyer maaşı hesaplamak için ödenen staj ücretini çalışılan gün sayısına bölmek yeterli olacaktır. Örneğin bir ay boyunca çalışan ve asgari staj tutarı alan bir stajyeri ele alalım.
Asgari staj ücreti olan 6.631,40 TL’yi 30 güne böldüğümüzde elde ettiğimiz 221,05 TL tutarı günlük stajyer maaşı olarak karşımıza çıkacaktır.
2025 yılında asgari stajyer maaşı 6.631,40 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte farklı öğrenci gruplarında farklı stajyer maaşı uygulamalarıyla karşılaşmaktayız.
Stajyer maaşları, devlet tarafından her yeni yıla girilmeden belirlenir.
20’den az işçi çalıştıran işletmelerin stajyerlerine ödeyecekleri asgari tutarın 3’te 2’si, 20 ve üzeri işçi çalıştıran işletmelerin stajyerlerine ödeyecekleri asgari tutarın 3’te 1’i devlet tarafından ödenir. Dolayısıyla evet, devlet stajyerlerin maaşlarına destek verir.
Staj zorunluluğu olmayan ve gönüllü olarak staj yapan öğrencilere yapılacak staj ödemeleri işletmelerin tasarrufundadır.
Stajyer maaşları en geç, her ayın sekizinci gününün sonuna kadar (sekizinci gün dahil) yatırılmalıdır.